Mezz directeur Van Iersel in gesprek met de gemeenteraad
Mezz directeur Van Iersel in gesprek met de gemeenteraad

Mezz failliet als verbouwing uitblijft

Politiek

BREDA - Het ziet er vooralsnog naar uit dat de verbouwingsplannen van Mezz niet eerder dan 2019 volledig gerealiseerd kunnen worden. De raadsleden zien wel de noodzaak dat de verbouwing er komt. Dat bleek tijdens de beeldvormige ontmoeting donderdagavond in gemeenteraad. 

Tijdens de raadsvergadering donderdagavond spraken raadsleden, wethouder Marianne de Bie en Frank van Iersel, directeur van Mezz, tijdens een beeldvormende vergadering  over de ontstane situatie. De raad ondervroeg Van Iersel over de werkelijke situatie bij Mezz en of dat de verbouwing niet tot meer overlast zou zorgen. Wethouder De Bie werd vooral gevraagd om haar motivatie toe te lichten over de uitstel van het besluit om te verbouwen.

Na doorvragen vanuit de raad, onderstreepte Van Iersel dat Mezz binnen een paar jaar failliet gaat als er niets verandert. De Mezz blijkt namelijk al financieel in de problemen te komen, mede door het gebrek aan exploitatie en gemis aan broodnodige voorzieningen waardoor de zaal kan concurreren. Op de vraag of er dan voldoende gedaan wordt met de dagen waarop de Mezz nog niet bezet wordt: "Ja, op zulke dagen kan er gehuurd worden.” Zo zijn er congressen en presentaties, maar daar moeten ook optimale faciliteiten voor zijn. “Projecten buitenom de concerten en feesten hebben namelijk evengoed een behoefte aan een vergroting van het dock voor laden en lossen", aldus Van Iersel.

De directeur van Mezz zegt dat bij de eerder opgemaakte begroting van ruim €2.500.000 puur uitgegaan is van extern advies. Er zijn geen extra's erbij ingerekend en gaat het om de broodnodige aanpassingen vanwege fundamentele gebreken aan het pand. De huidige berekende begroting van €1.800.000 die de gemeente zelf liet opmaken, is echt de bodem, blijkt uit het gesprek.

Van Iersel benadrukte de noodzaak en zei er alles aan te doen vanuit Mezz: "We doen er alles aan om er bovenop te komen, we vragen niet om extra subsidie, maar  om een fatsoenlijke tool om zo het publiek te accommoderen." Hij vervolgt: "Mensen gaan bijvoorbeeld tijdens een uitverkocht concert van De Dijk weg, omdat het te druk  en niet prettig is. Sinds laatste jaren kampen wij met steeds meer eenmalige bezoeken. De groeiende verwachtingen van bezoekers qua faciliteiten helpen niet, we hebben niet de juiste tools om winst te draaien."

De Mezz wil ook van de gemeente toestemming om de kleine zaal te verbouwen en de capaciteit daarvan naar 200 bezoekers te verhogen. Het podium is bereid dat uit eigen zak te doen. De tweede zaal vergroten zou de exploitatie mogelijkheden drastisch verhogen. Vanuit de raad werd gevraagd of zulke plannen niet voor meer overlast in de buurt zorgen, omdat dan meer hangjongeren zich in de nabijheid van het gebouw begeven, evenals dat er meer jongeren na sluitingstijd blijven plakken.

Bewoners maakten in een recente brief namelijk bezwaar tegen de verbouwing en zijn bang voor meer overlast en drugshandel in de buurt. Van Iersel is ervan overtuigt dat de verbouwing juist de overlast beperkt. Bij het laad- en losdock enerzijds, wat betreft de verbouwing van grote zaal. Anderzijds helpt het vergroten van de kleine zaal met meer (rokende) bezoekers binnen houden. Hij zegt dat hangjongeren er ook overdag zijn en dat het in vele gevallen niet persé om bezoekers van Mezz hoeft te gaan, evenals dat handhaving evengoed verantwoordelijk is in de kwestie.