Fikse sneeuwval op vrijdag 7 december 2012. foto Wijnand Nijs
Fikse sneeuwval op vrijdag 7 december 2012. foto Wijnand Nijs

Code Oranje: Veel sneeuw verwacht; zware avondspits in aantocht

Algemeen

BREDA/DEN HAAG - Sneeuw en gladheid door bevriezing maken de omstandigheden op de weg maandag gevaarlijk. Dat stelt Rijkswaterstaat, dat weggebruikers adviseert maandag zo mogelijk thuis te werken.

In de loop van de maandagochtend gaat het volgens het KNMI in een groot deel van het land flink sneeuwen. Mogelijk valt er vijf tot vijftien centimeter sneeuw. “Dat kan tot zeer gevaarlijke rij-omstandigheden en grote vertragingen, in met name de avondspits, leiden”, verwacht Rijkswaterstaat. Het KNMI heeft code oranje afgekondigd.

De wegbeheerder adviseert weggebruikers die wél in de auto stappen, de weersverwachting en verkeersinformatie in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. “Dat betekent voldoende afstand houden en langzaam rijden.”

Voor treinreizigers belooft het ook een dag vol hindernissen te worden. “Tijdens de avondspits zal de hinder voor reizigers zeer groot zijn”, verwacht de NS, die reizigers dringend adviseert om hier rekening mee te houden en hun reis hierop aan te passen.

NS en ProRail passen daarom de dienstregeling aan. Er rijden maandag minder treinen dan op een gewone werkdag.

(update 11 december 08.08 uur)