Afbeelding
gemeente Breda

Breda plant 'unieke wijk aan het water' aan rand Belcrum

Politiek Van Puijfelik

BELCRUM - De Belcrum moet aan de kant van de Mark de komende vijftien jaar groeien met zo'n duizend woningen. Dat blijkt uit de visie die de gemeente heeft opgesteld voor het gebied. De bouw van de eerste woningen in een deel van het gebied moet al in 2019 starten.

Voor de herontwikkeling van het Havenkwartier heeft de gemeente voor de deelgebieden ‘Backer& Rueb’ en ‘Klavers Jansen’ vorig jaar al respectievelijk 300 en 65 woningen in het stedelijk woonprogramma gereserveerd. Dit zijn de woningen die in het eerst gebouwd gaan worden. Die woningen waren van belang om de overeenkomsten met de marktpartijen Amvest en het Consortium Spoorzone Breda te kunnen sluiten.

Voor de andere deelgebieden binnen het Havenkwartier gaat de gemeente ongeveer 700 woningen reserveren. Van de totale woningbouwopgave binnen het Havenkwartier wordt minimaal 20 procent in de sociale huursector en minimaal 10 procent in de middeldure huursector gerealiseerd.

Met het presenteren van de visie wil de gemeente duidelijkheid geven aan ontwikkelaars en aan de huidige gebruikers van het gebied, maakt wethouder Alfred Arbouw duidelijk. “Het gebied verandert vanuit oude industrie naar een nieuwe woonwijk. Met dit plan geven we de binnenstad verder vorm.”

Om goed invulling te geven aan het plan heeft de gemeente Breda onlangs een lap grond gekocht van de curator van Van Puijfelik. Het gaat om een deel tussen de noordelijke rondweg en de panden waar eerder Van Puijfelik zat. De gemeente ziet deze driehoek als geschikt voor recreatie.

In de plannen is ook ruimte voor hoogbouw. “Hoe hoog dat wordt, is nog niet vastgesteld”, licht stedenbouwkundige Onno van der Heijden toe. “Het zal in elk geval nooit een grote wand zijn. Je wilt de zichtlijnen met de Grote Kerk behouden.” Hoger dan het gerechtsgebouw, dat 66 meter hoog is, wordt het niet.

Planning
Wanneer alle plannen uitgevoerd worden, is niet exact bepaald. “We hadden niet verwacht dat Amvest nu al met het Backer & Rueb-terrein aan de gang zou gaan”, geeft Arbouw aan. “De markt bepaalt dat mede. En de markt gaat nu wat sneller.”

Bepalend voor het tempo is ook Nemijtek. Deze onderneming heeft ongeveer een derde van het gebied op wat in de plannen het schiereiland wordt genoemd. Volgens Arbouw is het aan ontwikkelaars om met Nemijtek in gesprek te gaan. Het tempo hangt ook af van het geld dat Breda kan vrij maken. “Van de gemeente vraagt dit ook forse investeringen in de openbare ruimte. Daarvoor zoeken we ook geld bij de provincie en Europa”, aldus Arbouw. Om hoeveel geld het gaat, is geheim.

Eerder dan 2023 wordt het niet op dit deelgebied, verwacht hij. “Tot dat moment lopen de afspraken met partijen als STEK, Belcrum Beach en Pier15.” De gemeente wil deze partijen voor dit gebied behouden. Op welke manier is niet duidelijk. “Maar we hebben nog even.” De erfgoedpanden die van de gemeente zijn, krijgen sowieso een culturele bestemming, licht projectmanager Jeroen Hoefsloot toe. “Met elk een eigen stroming, zoals live-art in het Stokvis-gebouw aan de Belcrumweg.” In Elektron is nu al het informatiecentrum Via Breda gevestigd, waar geïnteresseerden de plannen kunnen bekijken.

In samenspraak
Breda wil het gebied ontwikkelen in samenspraak met eigenaren, maatschappelijke instellingen, ontwikkelaars, woningcorporaties, burgers en beleggers. “Dat doen we op een manier zoals dat ook volgens de nieuwe omgevingswet gaat, vandaar ook de ateliers die we al gehouden hebben”, vertelt Arbouw.

De nieuwe wijk moet ook aansluiten bij de eisen die bewoners stellen aan wonen in een dergelijk gebied, stelt de wethouder. Daarmee doelt hij op nieuwe inwoners die aangetrokken worden door de internationaal aantrekkelijke ligging van Breda. “Zeker als de hsl komend jaar gaat rijden.”

“Het gebied verandert de komende jaren in een mengsel van wonen, werken, cultuur, winkels, dienstverlening, promenades en vrije tijd”, schetst de wethouder. Daarom wordt ook gekeken naar de ontsluiting van de wijk. Voor de Belcrumweg-Speelhuislaan worden tijdelijke maatregelen genomen, voor de aansluiting van de Konijnenberg op de Backer en Ruebweg zijn al maatregelen aangekondigd. Op de schetsen loopt de Stationslaan achter de Jumbo en de Aldi door als een van de mogelijkheden.

Geen blauwdruk
“Dit is geen blauwdruk”, schetst Arbouw de status van de gepresenteerde plaatjes, “maar ik geloof zeker dat we gaan doen wat we beschreven hebben. Zoals we ook eerder in de Drie Hoefijzers horeca zagen in de oude brouwerij. Die is er ook gekomen.”

Horeca in het Havenkwartier kan er komen in erfgoed, zoals de hallen van Backer en Rueb. “De wijk moet echt wat toevoegen aan de binnenstad”, stelt Van der Heijden. Dat geldt voor de horeca, maar ook voor het wonen. “We hebben 1,8 kilometer aan het water. Dat is uniek.”