De bezoekers staan in rijen om naar binnen te komen.
De bezoekers staan in rijen om naar binnen te komen.

Om 7 uur ‘s ochtends naar Star Wars? ‘Je bent diehard fan of niet’

Algemeen

BREDA - Star Wars is terug. Voor de diehard fans betekent dit deze woensdag vroeg opstaan en het bezit van voldoende zitvlees. In Pathé startte om 7.00 uur een Star Wars marathon die afgesloten werd met de nieuwe film: Star Wars: The Last Jedi. Om met Obi-Wan Kenobi te spreken: “May the force be with you.” 

Het ongewone tijdstip is te zien aan de filmliefhebbers. Op de achtergrond speelt de soundtrack van The Phantom Menace film, terwijl de eerste bezoekers enigszins slaperig binnen wandelen. Niet veel later ontstaat een file bij de koffieautomaat.

Bij Pathé Breda hebben ongeveer 120 fanatieke fans zich al om zeven uur in de ochtend gemeld voor een heuse marathon op deze première dag. Die begon met The Force Awakens. De dag blijkt in trek bij allerlei leeftijden: “We zien mensen van 15 tot 65 jaar, maar ook veel vaste Pathé-kaart houders. Sommigen gaan zelf meerdere keren.”

Bezoeker van het eerste uur, Marcel Jansen, komt puur voor de nieuwe The Last Jedi. Toch is nogmaals The Force Awakens kijken wel fijn vanwege de logische volgorde. Zo vroeg naar de film gaan? “Je bent diehard fan of niet,” verklaart Marcel. Is het de beste film van de laatste nieuwe delen? “Jawel, qua choreografie van effecten springt dit nieuwe deel het meeste eruit.”

“Een opeenstapeling van what-the-fuck-momenten,” vertelt 24-jarige Alex nadat hij de zaal uitkomt. De nieuwe film zit volgens hem vol met spoilers. Wacht, spoilers? “Er gebeuren veel dingen die zo bepalend zijn voor het verhaal,” voegt een vriend van hem toe.

Alex noemt de film ‘heel intens, ik ben bang voor episode nine’, verwijst hij alweer naar de mogelijke opvolger. Of dit de betere film is van de laatste drie durft hij nog echt niet te zeggen: “Even laten bezinken, maar het zou zomaar één van de betere films kunnen zijn.”

Het groepje NHTV-scholieren waarmee Alex de film bezocht had een gunstig rooster en besloot om toch maar zo vroeg te gaan: “Eerst zouden we in de avond gaan, maar toen kon niet iedereen.” De heren vonden het wel zo bijzonder bij de eerste vertoning te zijn, want zo ontweken ze eventuele spoilers.

“In het begin vond ik het een beetje teveel Disney”, voegt een ander toe. Veel zijn het met hem eens, al vinden ze het een van de betere films. Een Engelstalige student sluit zich hierbij aan: “Ik kan mij herinneren toen ik acht jaar was en naar de film ging, destijds was dat magischer. Maar als je ermee opgegroeid bent, dan moet je deze film zien.”

Wie de marathon heeft gemist of ook het vorige deel wil bekijken? Geen paniek: De respons op de Star Wars marathon was zo positief, dat Pathé zaterdag nog een marathon houdt. “Dit keer niet om zeven uur in de ochtend,” zegt Pathé Breda manager Sandra Farenhorst lachend.