Afbeelding
Michael Janiec

Flexwoningen Kesteren: ‘Beetje krap, maar wel knus’

Cultuur

BREDA - De voortuinen van de pas opgeleverde flexwoningen bij Kesteren zijn nog een grote moddervlakte, maar de dichtbij geplaatste dennenboom maakt het kale buitenaanzicht een stuk gezelliger. Inmiddels zijn de flexwoningen, die als een noodoplossing voor huurders fungeren, al een maand bewoond.

Eén van de bewoners is Martijn de Graaf. “Ik woon hier samen met mijn vriendin sinds begin november, we studeren allebei nog. Het was in eerste instantie wel spannend, want ik had de woningen nog niet gezien toen ik tekende.”

Maarten voor zijn nieuwe woning
Maarten voor zijn nieuwe flexwoning

Hij is tevreden over deze tijdelijke woning, die hij ziet als tussenstap. “Een beetje krap voor twee personen, maar het is wel knus.” In de kamer hangt een gordijn om het slaapgedeelte af te schermen: “Dat is wel nodig voor privacy, want de jongens die op het veldje spelen kunnen zo hier naar binnen kijken.”

Jezelf naar de voordeur navigeren vraagt om bij sommige huizen om enkele sprongen. Van stoeptegel naar stoeptegel en over de modderige zooi. “Volgend jaar wordt hier gras gelegd, als je dat nu doet dan blijft er waarschijnlijk weinig van over vanwege de winter.”

Een andere bewoonster, Thalita Sluyters, haalt nog snel even iets uit haar brievenbus voordat ze in de auto stapt. Ook dat gaat vanwege gebrek aan bestrating nog even met hindernissen. Hoe het bevalt? “Heel goed. De voorzieningen zijn prima in orde en AlleeWonen kwam laatst nog langs om te vragen hoe het bevalt.”

Het gras mag dan nog missen, maar de (kerst)boom staat er alvast

Veel bewoners van de flexwoningen zijn jong. Dat klopt met de doelgroep die de woningbouwcorporatie voor ogen had voor de woningen, die er tien jaar blijven staan. De woningen zijn bedoeld voor 1- of 2-persoonshuishoudens zonder kinderen met een inkomen onder de huurtoeslaggrens.

AlleeWonen verhuurt de woningen alleen aan mensen die dringend woonruimte nodig hebben en dit ook aan kunnen tonen. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die op straat dreigen te komen door scheiding of gedwongen verkoop van hun woning of starters boven de 23 jaar die na hun studie uit de studentenkamer moeten”, gaf de corporatie bij de plaatsing als voorbeeld.