Afbeelding
Pixabay

Knappe koppen krijgen 30 uur voor oplossen Bredase problemen

Cultuur

BREDA - Vier groepen van creatievelingen breken vrijdag 30 uur lang hun brein over Bredase gezondheidsvraagstukken. Zij doen dat tijdens een zogenaamde Hackathon. Ze dingen allen mee voor de uiteindelijke hoofdprijs van €1500.

Tijdens een hackathon denken creatieve breinen zoals programmeurs, designers en ict-studenten samen na over nieuwe oplossingen voor bestaande en vaak hardnekkige problemen.

“Het is de hele week de week van publiekelijke gezondheid”, vertelt Ellen de Bonth, verantwoordelijke over de hackathon namens gemeente Breda. “Zodoende kwamen wij op het idee om hier ook een hackathon aan te koppelen. Er wordt gewerkt aan kwesties die bij ons op de agenda staan en waar wij prioriteit bij stellen.”

De hackers gaan in op vier vragen. De eerste is: Hoe beperk je geluidsoverlast en de impact daarvan op leefbaarheid en gezondheid in een stad vol geluid? Ook aan de orde komt de vraag ‘Hoe ziet de openbare ruimte eruit waarin mensen zich minder eenzaam voelen/zijn?’ Daarnaast proberen ze de gezonde buitenruimte van de toekomst te ontwerpen. Hoe ziet die eruit? Ook proberen ze een antwoord te vinden op de vraag hoe de oververhitte binnenstad van Breda in de zomer leefbaar en gezond kan blijven. Aanleiding is de snelle stijging van de temperatuur in de binnenstad, waar het op een warme dag minstens 8 graden celsius warmer kan zijn dan het buitengebied.

De bedoeling is dat de bedachte oplossingen ook daadwerkelijk toegepast gaan worden. Niet alleen die van de winnaar. “Er is maar één winnaar van de hoofdprijs, maar alle ideeën die voorbijkomen bevatten een mogelijke waarde.”

Na een 30 uur durende sessie, bepaalt een vakjury wie met de beste oplossingen komt en er vandoor gaat met de hoofdprijs van €1500. Het winnende team krijgt daarnaast een businesscoach die helpt met de uitwerking van het idee. De finale is, evenals de opening, toegankelijk voor bezoekers.

De hackathon ‘Public Health Hack 2017’ bij Electron in Breda start vrijdag 15 december om 9.00 uur en is een initiatief van Gemeente Breda, Waterschap Brabantse Delta en de GGD West-Brabant.