Het kantoor van Laurentius.
Het kantoor van Laurentius.

Tot 3,5 jaar cel geëist tegen verdachten fraudezaak Laurentius

Politie

BREDA - In de fraudezaak rond woningcorporatie Laurentius in Breda heeft het openbaar ministerie een celstraf van 3,5 jaar geëist tegen Walter Vermeulen, toenmalig directeur. Daarnaast is ook 2,5 jaar cel geëist tegen zijn zakenpartner Wim Snoeren, directeur van Wildhage.

Het onderzoek richtte zich op fraude met vastgoedtransacties, waardoor de het Laurentius in financiële problemen kwam. Jarenlang werd onroerend goed door rechtspersonen gekocht en op dezelfde dag aan de woningbouwcorporatie verkocht voor een veel hogere prijs. Vermeulen zou hier van op de hoogte zijn geweest en de woningbouwcorporatie bewust onvolledige en onjuiste informatie over de projecten hebben verstrekt.

"Risico’s nemen en veel geld verdienen ten koste van Laurentius." Dat is volgens het OM de kern van deze zaak. De verdachten hebben gebruik gemaakt van hun posities om strafbare feiten te plegen met als doel er zelf beter van te worden, gaf het Openbaar Ministerie aan in de eis. "Jarenlang hebben zij op eenzelfde manier samengewerkt om projecten te realiseren, maar ook hun eigen portemonnee te spekken.
De verdachten hebben zich gedurende een zeer lange periode schuldig gemaakt aan oplichting, witwassen en, in het geval van de hoofdverdachte, aan niet-ambtelijke omkoping en het handelen in strijd met de statuten."

Een onvoorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar met aftrek van het voorarrest voor Vermeulen vindt de officier van justitie op zijn plaats. Hierbij weegt mee dat deze hoofdverdachte zich volgens het OM ook nog schuldig heeft gemaakt aan witwassen; tijdens het onderzoek werd een koffer met 700.000 euro in de kruipruimte gevonden.

Wim Snoeren hoorde een onvoorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar met aftrek van het voorarrest tegen zich eisen. Tegen de rechtspersonen - de bedrijven - die onderdeel waren van de fraude kan het OM niet anders dan een geldboete eisen. De officier eiste 50.000 euro, twee maal 75.000 euro en 100.000 euro tegen de rechtspersonen.

Het OM heeft bij het bepalen van de straf meegenomen dat de verdachten financieel beter zijn geworden van de fraude en dat zij allen geen enkele spijt of inzicht lijken te hebben in hun daden. Strafverzwarend is de lange duur en de hoeveelheid projecten waarbinnen de feiten zijn gepleegd.

Door de oplichting zijn de uiteindelijk getroffenen de huurders. Hun woningen werden jarenlang niet onderhouden omdat er geen geld meer was. Het uiteindelijke nadeel voor Laurentius was minimaal 3,8 miljoen euro.

De rechtbank doet op 23 januari 2018 uitspraak.