Avondshoppen in Breda. foto Ralph Borghouts
Avondshoppen in Breda. foto Ralph Borghouts

SP en BOB: 'Vrijgave openingstijden onacceptabel, eerst referendum'

Politiek openingstijden

BREDA - Voordat er een besluit komt over een vrijgave van openingstijden, willen de SP en ondernemerspartij BOB eerst een referendum. Inwoners en zelfstandige winkeliers hebben tot op heden te weinig invloed op het verregaande besluit, stellen de partijen.

Volgens de partijen legt een vrijgave van openingstijden een zware druk  op de privélevens van zelfstandige ondernemers. Ook krijgt een deel van de bewoners overlast door de langere openingstijden.

SP-fractievoorzitter Bas Maes benadrukt dat de aanpak van de VVD-wethouder Boaz Adank verkeerd is: “De wijze waarop de wethouder dit nu door de strot van inwoners en winkeliers drukt is niet hoe we in Breda om willen gaan met het betrekken van mensen bij besluitvorming.” In het persbericht stellen de fracties dat Adank onder druk zou staan van enkele grootwinkelbedrijven.

De twee partijen benadrukken dat zij juist voor de versoepeling en verbetering van de regelgeving zijn wat betreft ruimere openingstijden, maar ‘als je alle regels overboord zet, geldt het recht van de sterkste,’ volgens hen. Grote winkelketens zouden dan desnoods jaren achter elkaar verlies kunnen draaien om het marktaandeel van zelfstandige ondernemers in te pikken.

Om de kosten van het referendum te drukken stellen SP en BOB voor om die op 21 maart 2018 te organiseren. Op die datum is er ook al het referendum tegen de Sleepwet en voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Eerst moeten er wel duizend handtekeningen komen voor een inleidend verzoek. Zodra de Gemeenteraad ermee instemt, zijn er nog eens 7.500 handtekeningen nodig. “Veel handtekeningen in een korte tijd”, geeft Maes toe. “Het volledig vrijgeven van de openingstijden gaat alle 184.000 bewoners aan, dus dit moet haalbaar zijn.”