Afbeelding

Probleemoplossers begonnen aan dertig uur durende denkmarathon

Cultuur

BREDA -  Ongeveer dertig knappe koppen zijn vrijdagochtend bij Electron begonnen aan een dertig uur durende uitdaging waarin ze problemen in de stad proberen op te lossen. Deze zogenaamde hackathon duurt tot zaterdagmiddag. 

Iets na negen uur is de Public Health Hack 2017 gestart. Teams uit verschillende sectoren meten zich mentaal aan elkaar en bedenken de beste ideeën voor hardnekkige problemen binnen de Bredase openbare ruimte. Gemeente Breda, GGD en Waterschap zijn namelijk hard op zoek naar verse ideeën voor een verbeterde leefbaarheid in Breda.

In de gebruikte kunstenaarsruimte van Electron zijn verschillende plaatsen waar de teams aan de slag kunnen, van fatboys tot comfortabele banken. Een houtkachel zorgt voor warmte en wellicht inspiratie.

De 55-jarige Eric uit Eindhoven is een van de deelnemers. “Ik ben altijd al betrokken geweest bij het organiseren van Hackathons, maar het voelde toen niet goed om ook ook mee te doen”. Hij noemt zichzelf een technerd. Eric stopte in 1998 met werken voor bedrijven om zich volledig op onderzoek te richten. “Zodra er geld in het spel is, wordt veel geheim. Grote bedrijven gaan zo eigenlijk ontwikkeling tegen, omdat zij niet delen maar juist met elkaar concurreren.”

De vier challenges draaien om zaken zoals bijvoorbeeld: eenzaamheid verlagen in de stad of geluid beperken in de stad om zo de leefbaarheid te vergroten. Techniek en social engineering komen samen.

Victor Lamme, hoogleraar en hersenonderzoeker en auteur van het boek WAAROM?, trapt de hackathon af met een presentatie. Met behulp van confronterende morele dilemma’s en prikkelende voorbeelden, legt hij uit hoe beïnvloeding werkt: namelijk onbewust. “Facebook is de grootste dopamine dealer van de wereld,” voegt Lamme toe. Een puur rationele aanpak qua gedragsverandering legt het telkens af van sterke positieve prikkels.

Die kernboodschap kregen de deelnemers mee en daarna begon de hackathon. Ook al kan maar één team de prijs winnen van €1500; de betrokken instanties zijn van plan om uitgebreid alle ideeën door te nemen.