Afbeelding

Race4Space winnaar hackathon Breda

Cultuur

BREDA - Het team achter de app ‘Race4Space’ is zaterdag de winnaar geworden van de Public Health Hack 2017. 30 deelnemers probeerden tijdens een 30 uur durende hackathon in groepsverband oplossingen voor Bredase problemen te verzinnen.

Race4Space stimuleert jongeren bij betrokkenheid in hun buurt en bij politieke besluitvorming. Het winnende team krijgt €1500 als investering mee en een businesscoach die helpt bij daadwerkelijke realisatie.

De drie jonge meiden van het winnende team wonnen met hun idee omdat de jury verwacht dat ze hiermee een lastig te bereiken doelgroep aanspreken. De drie vertegenwoordigden Mencia de Mendozalyceum en werden gekoppeld aan vier andere deelnemers vanuit de gemeente en GGD. “Het was spannend, want niemand kende elkaar”, vertelt Femke Boekholt, een van het drietal. “We verwachtten niet dat wij zouden winnen, andere teams kwamen met spreadsheets aanzetten en wij hadden alleen de presentatie.”

Lena ten Wolde (L), Pepa van de Wouw (M), Femke Boekholt (R)

Volgens de aanwezige jury, Giovanni Coenen, waren alle pitches ongelooflijk creatief en innovatief. “De groep verbond moderne technologie met een oeroud principe: beloon positief gedrag. In de online participatie van jongeren kunnen namelijk punten worden verdiend.” De App Race4Space sprong eruit, omdat de app niet alleen jongeren kan betrekken, maar mogelijk ook werkt bij andere groepen.

Toch omarmden de vertegenwoordigers van de gemeente, GGD en Waterschap ook andere ideeën. “Er zijn veel vertegenwoordigers geweest, toepasbare onderdelen zijn met deelnemers besproken en er zijn vervolgafspraken gemaakt,” zegt Ellen de Bonth, die verantwoordelijk was over de hackathon namens de gemeente.

De Gemeente Breda noemt de hackathon geslaagd en kijkt na de evaluatie of er een vervolg komt. “Deze manier van samenwerken is voor herhaling vatbaar.”