Afbeelding
DJ EZD

DJ EZD: 'Je moet opvallen om eruit te springen'

Cultuur

BREDA - Mezz hield de afgelopen maanden vier keer een DJ University avond. De volgende generatie dj’s staat namelijk te popelen om het podium op te klimmen. Damai Schenk was één van de leermeesters. Zijn verhaal over dj’en, meters maken en plankenkoorts.  

Damai Schenk, ook bekend als DJ EZD, draait al vijftien jaar. Ook geeft hij muziekles op de Herman Brood Academie. Tijdens deze voorlopig laatste avond van DJ University geeft hij aan aspiranten de fijnere kneepjes van het vak mee. “Iedereen heeft z’n eigen stijl en aanpak. Als twintig procent van wat ik vertel waardevol is voor hen, dan ben ik in principe tevreden.”

Damai is ooit zelf ‘oldskool’ begonnen: op platenspelers met vinylplaten. Tegenwoordig bestaat z’n setup uit Pioneer cd-spelers en mixer. “Niet ideaal,” erkent Damai, maar je kan daar tegenwoordig prima op scratchen. Want als dj moet je bereid zijn om nieuwe dingen te proberen: “Er zijn duizenden dj’s met ongeveer dezelfde vaardigheden. Je moet opvallen om eruit te springen.”

De stelling: ‘er zijn teveel dj’s in Nederland’, daar is Damai over verdeeld. “Ik durf hier geen ja of nee op te zeggen. Als je jezelf dj noemt, dan moet je meters maken. Sommige draaien een half jaar en noemen zichzelf dj. Als ze een avond openen, dan knallen ze al gelijk alle hitjes er doorheen.” In zo’n geval piekt de avond eigenlijk al voordat die begonnen is.

Tegelijkertijd stelt Damai zich begrijpend op naar beginnelingen en is een voorstander van fouten maken. Immers, als je die niet maakt dan leer je niks. “Zo horen ze dat je live bezig bent.” Wat zijn nog andere typische beginnersfouten dan? “Apparatuurkennis.” Zodra je op een avond ergens draait, dan moet je ook de mixer begrijpen en die naar eigen wens instellen.” Maar het allerbelangrijkste volgend Damai: “Je moet het met plezier doen. Ongeacht of er twee of twintigduizend man staat, probeer dat altijd uit te stralen.”

De eerste keer voor een (groot) publiek draaien levert volgens Damai een bepaalde ‘spanning’ op. Hij vermijdt liever het cliché waarbij je iedereen die in de zaal staat maar even naakt verbeeldt. Spanning is natuurlijk benadrukt hij. “Als het dan nog niet lukt...sorry, maar je moet het gewoon doen en proberen. Ook al is dat aan het begin onwennig.”

Voorbereiding? “Het halve werk,” zegt Damai. De vraag waar beginnende dj’s vaak mee zitten klinkt als: ‘Hoeveel van mijn set ga ik voorbereiden?’ Volgens hem is het begrijpelijk om uitgebreid voor te bereiden als je nog niet zo zeker bent over je vaardigheden: “Het is makkelijker om voorbereid iets te doen, dan onvoorbereid met die spanning te moeten nadenken.”?

Damai bereid de apparatuur voor in de aanloop naar de voorlopig laatste DJ University-avond

Damai zegt zelf dat hij negen van de tien keer zelf niet voorbereid. Toch zijn er bepaalde uitzonderingen. Zo heeft hij een map op z’n usbstick met vaste nummers die vaak in z’n sets terugkomen: “Als ik een keertje in de knoop zit, dan kan ik hierop terugvallen.” Je muziek goed organiseren blijft ook volgens Damai belangrijk, evenals je nummers echt kennen.

‘Je kan twintig gigabyte aan muziek downloaden’, geeft Damai als voorbeeld, ‘maar daar zullen ook YouTube-rips bijzitten.” Het kan gebeuren dat zo’n geripte versie in je playlists belandt, maar het is belangrijk om zulke tracks te herkennen en die in je mixen te mijden.

Tot slot benadrukt de mix-instructeur het belang van met anderen draaien: “Ik doe veel met DJ DNS en ik heb altijd veel opgelet en geluisterd naar hoe hij het deed. Ik ging die technieken ook uitproberen. Je kan heel veel leren door naar anderen te luisteren. Niet om te kopiëren, maar om elementen waarbij jij je goed voelt eigen te maken.” Voorbij je eigen genres kijken om inzichten op te doen van andere dj’s kan je vaardigheden ook verbreden.