Afbeelding

SP vreest tekort aan bedden bij vrouwenopvang

Politiek

BREDA - De Bredase tak van de SP vreest dat er een tekort aan bedden ontstaat bij de crisisopvang voor vrouwen. Naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf stelt de partij vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Tegenwoordig kan maar 70% van de vrouwen die aankloppen op dezelfde dag geholpen worden, blijkt uit de berichtgeving. Volgens de voorzitter van Federatie Opvang, Jan Laurier, zijn de beschikbare bedden bij de crisisopvang permanent bezet. Veel vrouwen, die veelal hun huis vluchten vanwege huiselijk geweld, moeten daardoor soms een week wachten in de voorportaal van de opvang: een hotelkamer of noodbedje. Juist terwijl die acute hulp, zowel psychisch als praktisch vaak noodzakelijk is.

De SP wil weten hoe vaak er dit jaar in Breda ‘nee’ is gezegd tegen een vrouw die hulp zocht vanwege gebrek aan capaciteit. Ook wil de SP weten of Breda momenteel ook opvang biedt aan vrouwen buiten de regio. De trage doorstroom naar eigen woonruimte zou een hindernis zijn: hoe zit dat, willen de socialisten weten. De vragenstellers willen weten of er mogelijkheden zijn om die plaatsingsdruk te verkleinen.