Afbeelding
Tom van der Put/SQ Vision

‘Bezoek koningspaar aan buurttuin hoogtepunt van het jaar’

Algemeen

BREDA - Wat waren de Bredase verhalen van 2017? BredaVandaag blikt samen met mensen uit het nieuws terug op het jaar. Rombout Kerremans van Betrokken Ondernemers Breda vertelt over het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens BredaDoet in maart. “Het was het hoogtepunt van het jaar.”

De komst van het koningspaar was een verhaal met geschiedenis. “Het zaadje voor het bezoek is drie jaar geleden geplant met een brief aan het Oranjefonds. Daarin stelde ik voor dat de koning en koningin voor de viering van 500 jaar Mastbos naar Breda zouden komen. Dat is toch het bos waar zijn voorvaderen op jacht gingen. Ik dacht één en één is drie, maar dat bleek niet zo te zijn.”

Promotiefilmpje
De viering van 500 jaar Mastbos ging voorbij, zonder een bijdrage van Willem-Alexander. In de tussentijd bleef Kerremans een lijntje houden met het fonds. “Ik had in 2014 onze brief verstuurd samen met een brief van de toenmalige burgemeester Peter van der Velden, die als bestuurslid van het Oranjefonds ons verzoek ook volledig steunde.”

Daarna bleef het stil. “Eigenlijk tot 2,5 week voor de directeuren maken vuile handen-dag, zoals we BredaDoet met Betrokken Ondernemers invullen. Ik kreeg het verzoek van het Oranjefonds of ze voor een promotiefilmpje de buurttuin mochten filmen. Daar grapte ik nog op dat ze dan beter in de zomer konden komen.”

“Op de dag dat ze zouden komen filmen stopten er vier auto’s voor de deur. Dat bleken iemand van de Rijksvoorlichtingsdienst, een persoonlijk adviseur, de vertegenwoordiger van het Oranjefonds en een beveiliger. Toen wist ik genoeg. Na een paar minuten werd ik buiten gehoorsafstand inderdaad op de hoogte gebracht over de komst van het paar. Ik mocht niks laten merken, dat was het lastigste, want ik was natuurlijk hartstikke blij.”

AA-klusteam
10 maart was het zover. “Rond 13.00 uur arriveerden de koning en koningin. Een medewerker van het Oranjefonds kondigde ze aan als het AA-klusteam, zoals ze daar genoemd worden. Een aantal klussende directeuren en vrijwilligers van de Buurttuin had het helemaal niet in de gaten. Die gingen gewoon door met klussen.”

Tegen half drie werd de pers geïnformeerd. “En in de tussentijd hebben ze flink meegewerkt, echt niet alleen voor de foto of de filmpjes”, vertelt Kerremans. Wat volgde was een golf aan publicaties, waarvan hij de impact nog dagelijks merkt. “We stonden in Paris Match, waren op de Duitse, Oostenrijkse en Zuid-Afrikaanse TV, alle Nederlandse media. Ik heb onvoorstelbaar veel reacties gehad.”

Enthousiasme
Het heeft het werk van Kerremans vergemakkelijkt. “Uitleggen wat we doen, is na een verwijzing naar deze dag al snel gedaan. Het heeft ons sowieso extra partners opgeleverd en veel enthousiasme.”

“Alle 80 directeuren en de ongeveer 25 vrijwilligers van de buurttuin hebben het een geweldige dag gevonden. Het koningspaar heeft hiermee echt het belang van vrijwilligerswerk duidelijk gemaakt. Dit was absoluut het hoogtepunt van het jaar, ik denk zelf dat ik dit nooit meer ga meemaken. Dat is jammer, want ik denk dat ik het een tweede keer bewuster zal meemaken.”