Afbeelding
Niels Vermolen

VVD: Gemeente moet meer boetes schrijven

Politiek

BREDA - De gemeente Breda zou een aantal taken van de politie moeten overnemen. De plaatselijke VVD stelt voor dat de gemeente bijvoorbeeld voor het achterlaten van hondenpoep of het bekladden van panden een bestuurlijke boete uitdeelt.

Volgens raadslid Rick Zagers is invoering van deze bestuurlijke boete een logisch vervolg op de verschuiving die hij ziet in de taken van de politie. Die gaat zich steeds meer bezig houden met het bestrijden van de criminaliteit, schrijft hij aan het college.

“Het bestrijden van de criminaliteit is natuurlijk zeer van belang voor een veilige samenleving, vanuit dat oogpunt is het natuurlijk logisch dat hier veel capaciteit naartoe gaat. Wel kan het zijn dat dit ten koste gaat van de handhaving op de leefbaarheid van de samenleving en de bestrijding van vele ergernissen die mensen hebben.”

Het inzetten van een bestuurlijke boete gebeurt volgens de VVD al in gemeenten als Amsterdam, Den Haag en Arnhem. Buitengewone Opsporings Ambtenaren (BOA’s) zouden deze  boetes moeten schrijven. Daarmee zou volgens Zagers de leefbaarheid vergroot kunnen worden en huftergedrag kunnen worden aangepakt.  Hij wil weten of Breda bekend is met de maatregel en of het college bereid zou zijn onderzoek te doen naar invoering ervan.