Wiebo Razenberg.
Wiebo Razenberg. (Manoek Lambregts)

Oud en nieuw brandweer Breda: Chinees eten en brand blussen

BREDA - Terwijl Breda geniet van de feestdagen, is er ook een groep mensen die ervoor zorgt dat die dagen goed verlopen. Zoals de brandweer. Brandweerman Wiebo Razenberg vertelt over zijn werk. “Op drukke dagen bestellen we Chinees. Dat is sneller te eten en makkelijker opnieuw te verwarmen.”


Door Manoek Lambregts

Oudejaarsdag vorig jaar zijn er 43 meldingen binnengekomen bij de brandweer in Breda. “Je bent een hele dag aan het rondrijden, van melding naar melding”, zegt Wiebo Razenberg, brandweerman. “Op een gewone dag zijn er maar een aantal meldingen. Soms zit je al een paar uur op kantoor voordat er iets gebeurt. Normaal hebben we overdag werkzaamheden zoals de voorbereiding van het sportprogramma in de middag of het onderhouden van de wagens. Ikzelf doe de administratie.”

“Tijdens de jaarwisseling is amper tijd voor dat soort dingen, want zodra de bel gaat laat je alles vallen en ga je de straat op. Je hebt situaties waar vuurwerk voor een tweede keer wordt aangestoken, nog smeulende pijlen of gewoon ongelukken. Het is druk.”

En toch, mocht er even geen melding zijn: de brandweer blijft niet rondrijden. “Dan wordt het een kat-en-muisspel. In sommige wijken lok je dan vandalisme uit”, zegt Razenberg. “Zodra het brandje is geblust, melden we het bij de gemeente. Die zorgt dat de troep wordt opgeruimd. Vervolgens gaan we weer verder met wat er op de planning staat.”

Chinees
Een dienst bij de brandweer duurt 24 uur, dus de kazerne in de Tramsingel is ook daarop ingericht. Er zijn slaapkamers, een grote kantine met restaurantkeuken en een huiskamer. Deze ruimtes maken ze feestelijk met de kerstdagen en oud en nieuw. Met decoratie, maar ook met momenten samen. “In de ploeg krijgen wat jongens een budget, zij mogen beslissen wat we tijdens de feestdagen doen. Dat kan gourmetten zijn met Kerstmis, dan is het wat rustiger dan met de jaarwisseling. Zodra het alarm afgaat, tsja, dan gaat wel meteen de stekker uit het toestel, blussen we een brand, en pakken het daarna weer op. Op drukke dagen bestellen we Chinees. Dat is sneller te eten en makkelijker opnieuw te verwarmen.”

Snel een vette hap naar binnen werken klinkt niet als een ideale feestdag, maar Razenberg vindt het goed zo. “Werken op sommige feestdagen hoort er gewoon bij en dat weet je van tevoren. Natuurlijk, ik ben liever bij mijn vrouw, kinderen en vrienden, maar ik heb er geen hekel aan dat het niet zo is.”

“Het is leuk met de collega’s en ben zeker niet jaloers op de rest van Nederland. Een jaar hadden we dat een man met z’n oliebollenkraam langsreed, met nog een hele stapel. Hij gaf ze aan ons, en bij onze laatste melding namen we ze allemaal mee. Bij een brand zijn natuurlijk ook politie en soms ambulancebroeders. Toen hebben we met z’n allen nog een oliebol gegeten. Dat is ook mooi.”

Duimzuigen
En desondanks Razenberg een heleboel vuurwerkellende ziet op zo’n dag, heeft hij er geen afkeer van. “Met vuurwerk heb ik geen moeite, maar wel het gedrag dat erachter zit. Als je een pijl gewoon de lucht inschiet is er helemaal niks mis mee. Je moet gewoon verstandig omgaan met vuurwerk.” Hoe dan? “Gewoon, uh, veilig. Ik wil trouwens niet overkomen als een heilig boontje, want dat ben ik niet en dan gaan m’n kameraden zich afvragen uit welke duim ik dit gezogen heb.”

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief