Schaatsen op de Grote Markt tijdens Winterland 2017.
Schaatsen op de Grote Markt tijdens Winterland 2017. Michael Janiec

Eerste schaatsers op Grote Markt testen het ijs

Cultuur

BREDA - Inmiddels kan je schaatsen op de kunstijsbaan op de Grote Markt. De eerste fanatiekelingen genieten al in kleine groepjes van de nog rustige baan. Later op de dag verwacht de organisatie grotere drukte. Om 17.00 uur is de officiële opening.

Terwijl het mistveld woensdagmorgen deels optrekt en een druilerige dag inluidt met veelal motregen en herfstsymptomen, maken de vroege schaatsfanaten hun eerste slagen op de rechthoekvormige buitenbaan.

Een drietal jongemannen kijkt nog even de kat uit de boom en observeert aandachtig de zigzaggende mensen op de baan. “Al besloten om de baan op te gaan?” is de vraag aan de drie. Ze blijken Syrische vluchtelingen. Ze vragen of er Nederlands gesproken kan worden. “Schaatsen...?? Dat is voor ons moeilijk... Dat doen ze bij ons niet..!”

Gina gaat het ijs niet op vandaag. Zij zorgt samen met een collega voor de faciliteiten. Zij doet de huurschaatsen, hij verzorgt als ijsmeester het ijs. “Het is nog erg rustig, normaliter passen er maximaal 500 mensen op de baan, maar bij 200 mensen tegelijk is het ook echt leuk.”  

“Ik heb hier al een heel jaar naar uit gekeken,” zegt 13-jarige Mateusz. Vooral Serious Request maakte het vorig jaar mooi volgens hem. Alhoewel... ‘het was leuker op het water’, voegt de jongen afwegend toe. Z’n vriendje gaat pas voor de tweede keer in z’n leven het ijs op en is nog benieuwd of het goed gaat.

Dagelijks kans er tussen 10.00 en 23.00 uur geschaatst worden. Behalve als er clinics gegeven worden. Die staan echter aangekondigd op de website van Winterland.