Boerke Verschuren

‘Boerke Verschuren enige café in Nederland met 1800 vijfsterren recensies’

BREDA - Wat waren de Bredase verhalen van 2017? BredaVandaag blikt samen met mensen uit het nieuws terug op het jaar. Johan de Vos van Boerke Verschuren vertelt over de ‘sterrenstorm’ op Facebook naar aanleiding van zijn carnavalsthema in februari. “Het was iets wat we totaal niet verwacht hadden.”


Nadat Boerke Verschuren in 2016 de landelijke pers haalde met de Praktijk voor Ginnekologie, bleek het thema van 2017 nog een tikkie meer los te maken. ‘Boelke Velschulen’ heette het café op de Ginnekenmarkt tijdelijk. Ondertitel: ‘Met calnaval kijken wij nie zo nauw’. 

Na de eerste publicaties kwamen de reacties. Een groep meende dat de uiting discriminerend was richting Chinese mensen. Hun oproep? Waardeer ‘Boelke’ met slechts een ster op Facebook, ten teken dat het een slechte zaak is.

Het omgekeerde bleek te gebeuren. “Carnaval heeft wederom zijn kracht laten zien. Na de oproep bleek bij wijze van spreken heel Breda ons te steunen. Uiteindelijk hebben we 1800 vijfsterren recensies. Ik denk dat we het enige café in Nederland zijn met zoveel vijfsterren recensies”, lacht De Vos. “Dat was natuurlijk ook een verrassing.”

De Vos werd vaak aangesproken op de actie. Ook door Chinese Bredanaars. “De meesten konden er wel om lachen en vonden het prima.” Toch kregen ook mensen via Facebook het flink met elkaar aan de stok. “Dat heeft laten zien dat Facebook een waardevol medium is, maar ook een gevaarlijk medium. Je hebt het niet meer in de hand. Mensen gaan reageren met fake-accounts en worden lastig gevallen door anonieme mensen. Dat merk je wel. Dat is anders als face-to-face-reageren.”

“Natuurlijk speelt dat ook mee voor komend jaar. Je bent er altijd mee bezig. Ik weet een thema, dan staat het NOS-journaal voor de deur. Maar je hoeft niet altijd het randje op te zoeken. Dat schuw ik absoluut niet, maar het moet niet zo zijn dat wij een thema doen om een discussie aan te wakkeren. Daar is carnaval niet het feest voor.”

“Carnaval staat voor mij dat je iets kunt worden wat je niet kunt zijn, zoals vorig jaar Ginnekeloog. Zo simpel is het”, lacht de horecaman. “Het is wel leuk, je hebt mensen die vanaf 11-11 al gaan vragen wat het thema is. Dat ze er rekening mee willen houden.”

“Het thema voor komend jaar? Dat wordt iets moois. De voorpret is er al hoor, kan ik je vertellen. Dit wordt geen publiek geheim. Ook de medewerkers horen pas kort van tevoren wat het wordt. Wat ik wel kan vertellen is dat we van maandag tot en met woensdag voor carnaval iets als onderdeel van het thema hebben, en daarna iets anders. Een hint? Het is een actueel thema”, blijft hij op de vlakte. “Daar kun je inderdaad alles mee.”