Mezz aan de Keizerstraat, 8 november 2016.
Mezz aan de Keizerstraat, 8 november 2016. Wijnand Nijs

Geld voor verbouwing Mezz, dat wel ondernemerschap moet tonen

Politiek

BREDA - Het college moet op zoek naar de 4,5 ton extra die nodig is voor de verbouwing van Mezz. Die opdracht krijgen de Bredase bestuurders deze donderdag van de raad. Mezz zelf moet de komende jaren meer cultureel ondernemerschap tonen.

Een motie daartoe wordt tijdens de raadsvergadering deze donderdag ingediend door GroenLinks en vijf mede-ondertekenaars. De motie kent een ruime meerderheid (23 zetels). Met het aannemen van deze motie willen de indieners, naast GroenLinks ook D66, SP, CDA, PvdA en Trots, voorkomen dat de geplande verbouwing op de lange baan wordt geschoven. Deze staat nu gepland voor de zomer van 2019.

Over de kosten van de verbouwing ontstond discussie nadat bleek dat deze geen 1,35 miljoen, maar 1,8 miljoen zou kosten. Het college had de 1,35 miljoen al wel beschikbaar gesteld, maar dit bedrag bleek dus niet voldoende.

De partijen stellen dat het principebesluit over de ‘basis op orde’, zoals het plan voor Mezz heet, ook dat inhoudt. Zij constateren dat het college aangeeft dat er inhoudelijk geen andere argumenten zijn om anders te kijken naar de noodzaak van de verbouwing. Mezz gaf aan in het pand zoals het nu is ingericht geen gezonde toekomst mogelijk te zien.

In de motie wijzen de partijen erop dat de gemeente als eigenaar van het pand en als beheerder verantwoordelijk is de ‘basis op orde’ te hebben. Ook wijzen ze erop dat het niet redelijk is Mezz langer in onzekerheid te laten over de besluiten.

Aan het extra geld voor de verbouwing verbinden de partijen wel de verplichting van Mezz om een gezonde exploitatie op de lange termijn én cultureel ondernemerschap. Jaarlijks moet Mezz rapporteren over de stand van zaken.

Over de motie is deze donderdag gestemd. Alleen Lijst Elbertse/Groeneweg en Volkspartij Breda stemden tegen. Door de steun  is duidelijk dat de motie wordt aangenomen met daarin de opdracht aan het college om op zoek te gaan naar financiering.