beeld YouTube.com
beeld YouTube.com

Aanhoudingen na grootschalig onderzoek phishing

Politie aanhoudingen

BREDA - Naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar bankpasfraude met phishing, heeft de politie Zeeland-West-brabant vorige maand twee verdachten aangehouden. Dat maakte de politie deze vrijdag bekend.

Het gaat om een 23-jarige Amsterdammer en een 27-jarige vrouw uit Almere. Zij zijn volgens de politie mogelijk onderdeel van een landelijk opererend crimineel netwerk, dat vermoedelijk miljoenen buit maakte bij honderden slachtoffers.

Het onderzoek begon eerder in 2017 na een aangifte van een Zeeuws bedrijf dat voor 215.000 euro gedupeerd was. De eigenaar reageerde op een ontvangen e-mail waarbij leek alsof de bank die had verstuurd. De verdachten waren daardoor in staat om z’n bankgegevens en pincode te onderscheppen. Daarna vroegen ze een nieuwe bankpas aan en hengelden die vervolgens uit de brievenbus van het bedrijf. Zodoende werden allerlei bestellingen bij webshops gedaan, evenals dat er overboekingen werden gedaan naar katvangers.

De opgepakte verdachten zouden mogelijk al jaren phishing e-mails versturen, bankgegevens stelen en phishing websites onderhouden. Begin november hield de politie in Den Haag al acht verdachten aan die in verband worden gebracht met dit grootschalige onderzoek. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.