De Grote Kerk in een oranje gloed op Koningsnacht 2017.
De Grote Kerk in een oranje gloed op Koningsnacht 2017. Theo Herrings

‘Jammer hoe Koningsdag 2017 is verlopen, nu in gesprek’

Algemeen Koningsdag

BREDA - Wat waren de Bredase verhalen van 2017? BredaVandaag blikt samen met mensen uit het nieuws terug op het jaar. Voorzitter Marijn van Dijke van Koninklijke Horeca Nederland, kring Breda vertelt over de gecancelde buitenfestiviteiten voor Koningsdag in april. “Het is erg jammer hoe dit gelopen is, daar is iedereen het wel over eens.”

21 april gooide de horeca de knuppel in het hoenderhok: tijdens Koningsdag 2017 komen er geen buitenpodia in de Bredase binnenstad. Het nieuws slaat in als een bom. Van Dijke trad na Koningsdag aan als voorzitter van de lokale afdeling. Met enige afstand beschouwt hij wat er is gebeurd. “Tussen de horeca en de gemeente is er communicatieruis geweest, waardoor het gelopen is zoals het gelopen is.”

De nieuwe horecavoorzitter wil met een schone lei beginnen. “Het is te makkelijk om een partij een schuld te geven, elk verhaal heeft twee kanten, ook dit. De waarheid ligt in het midden. Wij als horeca hebben foutjes gemaakt, de gemeente heeft niet het achterste van zijn tong laten zien. Nu gingen we met een klap uit elkaar, daar was niemand bij gebaat.”

Inmiddels is de nieuwe Koningsdag dichterbij dan de vorige. “Vanuit beide kanten is gezegd dat het erg jammer is hoe dit is gegaan. Nu gaan we in januari met gemeente om de tafel. Ons doel is om te zorgen dat we deze, maar ook andere evenementen makkelijker kunnen aanpakken, zodat dit niet meer gebeurt. Het moet werkbaar zijn voor alle partijen. Het is voor de stad jammer dat het in het water is gevallen.”

omt er komend jaar dus wel weer een groots opgezet feest in de Bredase binnenstad met Koningsdag? “Als het aan ons ligt uiteraard wel. Wel of niet een 538Koningsdag, ons uitgangspunt is dat er iets gaat gebeuren. Daar is de horeca zelf voor verantwoordelijk, niet wij als KHN. Organisatoren moeten het zelf oppakken.”

Van Dijke geeft wel aan dat het meteen weer een goed opgezet evenement moet worden. “Mensen zijn natuurlijk nu wel ergens anders geweest. Wij moeten zorgen dat ze ook echt weer naar de stad toekomen. Van het gesprek van begin januari hangt veel van af. Als we elkaar daar kunnen vinden, heb je een heel andere casus.”

De insteek voor het gesprek is duidelijk voor Van Dijke. “Wij zijn met een bijna geheel nieuw bestuur bij KHN en wij zoeken de samenwerking. Wij willen zorgen dat wij namens de horeca het grotere belang voor ogen houden en ook zorgen dat er één aanspreekpunt is. Zorgen dat je de juiste keuzes maakt, want maak je er geen, dan is er niks. Het is belangrijk dat we als groep acteren.”