Afbeelding
Pixabay

College: ‘Vrouwen horen geen nee bij crisisopvang Breda’

Politiek

BREDA - Breda redt het grotendeels prima qua voldoende crisisopvang voor vrouwen. De gemeente erkent wel knelpunten op vlak van tijdelijke en permanente plaatsingen buiten de regio zelf, evenals lokale opvang van vrouwen uit andere regio’s. Zo blijkt uit de antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van SP Breda.

“De doorlooptijd van opvang en terugkeer naar zelfstandig wonen is in West-Brabant niet toegenomen, maar de doorlooptijd naar andere regio's wel”, aldus het college in de schriftelijke antwoorden. “Hier zijn verschillende oorzaken aan te wijzen: van beschikbaarheid van betaalbare woningen tot administratieve belemmeringen bij de overdracht aan andere gemeenten (uitkering opnieuw aanvragen, urgentie opnieuw bepalen, enz).”

Dat maakt het volgens de gemeente nog moeilijker om zulke zaken te regelen voor cliënten vanuit andere gemeentes. Vooralsnog kwam het in 2017 geen enkele keer voor dat een hulpbehoevende vrouw ‘nee’ te horen kreeg in de Bredase regio zelf. Het college ziet desondanks nut in maatregelen die de stroefheid qua buitenregionale plaatsing verminderen.