Simone Vos

Waarom op woensdagavond parkeren risicovoller is

BREDA - Het aantal autoinbraken in Breda daalt de laatste jaren gestaag. Dat blijkt uit cijfers die burgemeester en wethouders delen. Wel is er op dit moment een licht verhoogd risico voor auto’s die in parkeergarages staan.


“De geparkeerde auto’s in de parkeergarages zijn vooral doelwit voor inbrekers op woensdagavond tussen 18.00 en 24.00 uur”, schrijft het college in antwoord op vragen van VVD-raadslid Rick Zagers.

De tijdelijke toename van belangstelling voor in parkeergarages geparkeerde auto’s is opgevallen in het tweewekelijkse overleg van politie en gemeente. “Op basis van dit inzicht wordt nu een aanvullend plan van aanpak gemaakt.” Bij het opstellen van dat plan wordt volgens het college ook nadrukkelijk gekeken naar plaats en tijd van de inbraken ‘zodat gerichte acties ingezet kunnen worden’.

Het college wijst eerder in de brief op de manier waarop autoinbraken voorkomen worden. Vaak gaat het om waardevolle spullen die in de auto achterblijven. Door lichtbakken en flyers worden automobilisten geattendeerd op hun gedrag. Een andere categorie is de diefstal van auto-accessoires, die volgens de bestuurders lastig is te beïnvloeden.

In 2016 werd bij 34 auto’s in gemeentelijke parkeergarages ingebroken, in 2017 gebeurde dat 48 keer, waarbij de Prins het populairst was. Bij Q-Parkgarages werden in 2016 21 autoinbraken gepleegd, in 2017 waren dat er tot op heden 47. Breda probeert met Q-Park een gezamenlijke aanpak op te stellen. Dat heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd: “Q-park lijkt niet of nauwelijks te willen meewerken. We zullen het contact echter blijven zoeken.”

Het totale aantal autoinbraken nam af tot 1110 in 2017 (tot 4 december)/ In 2013 was dat nog 1755 keer.

 

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief