Afbeelding
Wok me Home

Wok-kok Radim: ‘Ongekende steun mooiste moment in mijn leven’

Cultuur

BREDA - Wat waren de Bredase verhalen van 2017? BredaVandaag blikt samen met mensen uit het nieuws terug op het jaar. Wok Me Home-kok Radim Mazanek vertelt over zijn aanvaring met de gemeente Breda over zijn mobiele keuken.

Wok Me Home-kok Radim Mazanek kende een bewogen jaar. Door veel lokale steun en standvastigheid in het welles-nietes spel met gemeente, herwon hij z’n recht om vanuit z’n bakfiets in Schorsmolen te koken.

Met heerlijke wokgerechten verdreef hij niet alleen honger. Radim droeg volgens vele buurtbewoners bij aan gezelligheid en veiligheid in de wijk. Schorsmolen kampte al langer met hangjeugd en drugsoverlast. Volgens de buurt, en de SP, die het opnam voor de kok, nam dat juist door Radim’s aanwezigheid af. Z’n wok-bakfiets veranderde in een ontmoetingsplek en buurthuis: “Ik zag voor mijn ogen nieuwe vriendschappen ontstaan”, blikt Radim emotioneel terug.

Na een ongelukkige aanvaring tussen de kok en handhaving, concludeerden zij dat Radim niet over de juiste vergunningen beschikte. Meerdere gesprekken met gemeente volgden, maar het schoot niet veel op. Radim deed beroep op z’n vergunningvrije recht: telkens hooguit vijftien minuten ergens staan en dan de mobiele kraam verplaatsen. Hoe ver verplaatsen? Daar had de gemeente geen concreet antwoord op.

Boetes leken boven zijn hoofd te hangen, maar na maandenlang getouwtrek mocht hij toch doorgaan met koken. “Het was achteraf gezien een stressvol jaar”, concludeert Radim. “De ongekende steun vanuit de buurt en Breda gaven mij de kracht om door te gaan. Ik kijk erop terug als het mooiste moment in mijn leven.” Radim ontving honderden steunbetuigingen.

Nu lijkt het er alsnog op dat hij zijn werkwijze moet aanpassen, heeft de gemeente hem laten weten. Voortaan moet hij elke tien minuten de bakfiets minstens honderd meter verplaatsen. “Ik wil dit werk graag blijven doen, maar het is commercieel onhaalbaar op die manier,” merkt Radim op. “Wat moet ik dan tegen een tiental klanten zeggen als zij op hun eten wachten terwijl ik de bakfiets elke tien minuten moet verzetten?”

“Ik wil er niet teveel woorden aan vuil maken, maar de gemeente meet hier met twee maten. Enerzijds pleiten zij voor een sterkere sociale betrokkenheid in de wijk, maar anderzijds schieten zij initiatieven die zoiets bevorderen juist af.”

Alsof deze perikelen niet genoeg waren, werd Radim in november ook nog eens aangereden. Hij revalideert nog steeds van meerdere gebroken rugwervels.  “Ik was te enthousiast toen ik riep dat ik al snel weer aan de slag kan,” geeft hij toe. Inmiddels lukt het hem om kleine stukjes te lopen, maar volledig herstel duurt langer dan verwacht. Donaties helpen hem door deze moeilijke tijden. “I’m very thankful for all the support,” benadrukt hij. Of Wok Me Home terugkomt in Breda? “De steun die ik ontvang is dusdanig groot dat we sowieso kijken wat er mogelijk is.”