Afbeelding

Weinig belangstelling voor pilot verlagen energiekosten

Politiek

BREDA - Een pilot om de woonlasten te verlagen door verduurzaming in Breda is maar beperkt opgestart. Het bleek namelijk moeilijk om deelnemers te vinden; slechts twintig huishoudens zijn met het project begonnen.

Dat laat wethouder Marianne de Bie weten in een brief waarmee ze de gemeenteraad informeert over de voortgang van een aantal projecten. De pilot draait ondertussen een half jaar en uit de eerste bevindingen blijkt dat in sommige gevallen veel impact te behalen is. De maatregelen vereisen volgens de wethouder maatwerk en daardoor is er nog geen algemene lijn te formuleren. De pilot wordt met de huidige groep nog een half jaar doorgezet om op zoek te gaan naar oplossingen, blijkt uit de brief.

De gemeente is ook op andere terreinen actief om inwoners met een beperkt inkomen te ondersteunen bij het verlagen van de energiekosten. In het uitvoeringsprogramma Klimaat bijvoorbeeld zijn verschillende projecten hierop gericht. De realiteit is echter dat inwoners met een beperkt inkomen de energiemaatregelen vaak niet kunnen betalen.

Daarnaast is er een energieteam van Atea beschikbaar dat gratis op aanvraag bij mensen thuis komt adviseren over laagdrempelige maatregelen, zoals het aanbrengen van tochtstrips. Voor Bredapashouders en de deelnemers uit de pilot zijn de eerste 100 euro aan maatregelen gratis.