Logo bredavandaag.nl
Foto Annemijn Minneboo
Foto Annemijn Minneboo

Voedselbank verruimt normen, meer klanten welkom

BREDA - De voedselbank hanteert vanaf 1 januari 2018 iets ruimere toelatingsnormen. Eerdere normbedragen stijgen met gemiddeld 7%. Voortaan worden bij toetsen ook voorbeeldbegrotingen van Nibud gerefereerd, waardoor een completer beeld van vaste lasten zou ontstaan.


Dit betekent dat mensen eerder ‘klant’ mogen worden bij de Voedselbank. Hoeveel extra huishoudens erbij komen in Breda blijft nog even de vraag. Dat is nog ‘moeilijk in te schatten,’ meldt de woordvoerster. Momenteel helpt de voedselbank wekelijks naar schatting 1500 mensen in Breda, dit komt neer op ongeveer 350 huishoudens.

Het basis normbedrag per huishouden gaat omhoog met €10 euro, tot €130. Ook verruimd de voedselbank het bedrag per persoon met €5,- tot €85,- Beide wijzigingen leiden per saldo tot een verruiming van €94,- voor eenpersoons huishoudens (oplopend met €5,- per extra persoon in een huishouden. De precieze wijzigingen in het nieuwe jaar staan op de website van de voedselbank.

De toelatingsnormen worden verruimd vanwege het voldoen aan de voedselveiligheidsnormen van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, evenals dat supermarkten relatief meer voedsel doneren. De nieuwe toelatingsnormen zouden ook meer ruimte bieden voor maatwerk als de situatie daar om vraag.

Voor het eerst worden voorbeeldbegrotingen van Nibud gecombineerd met eigen uitgavencijfers van de voedselbank. Zodoende zouden toelatingscriteria duidelijker zijn gedurende het toelatingsproces, evenals dat hierdoor meer rekening wordt gehouden met uitgavenposten dan voorheen.

“Nibud gaat uit van een gewone situatie in de voorbeeldbegrotingen, maar dat is niet bij alle deelnemers van de voedselbank aan de orde natuurlijk. Echter, als het gaat om een indicatie qua vaste lasten bij kleding en verzorging, dan geeft Nibud een realistische inschatting”, meldt de woordvoerster van Voedselbank Breda.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief