Logo bredavandaag.nl
Pixabay

GroenLinks wil opheldering over weigeren daklozen

BREDA - GroenLinks Breda wil duidelijkheid over het weigeren van daklozen bij opvang in Breda. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt namelijk dat daklozen zonder regiobinding ook bij Bredase opvang ‘nee’ horen.


Twee bezoeken van mystery guests bij opvang in Breda resulteerden in een weigering. Het Trimbos Instituut concludeerde eind 2017 na een onderzoek dat de helft van daklozen in Nederland wordt geweigerd vanwege gebrek aan regiobinding. Daardoor kwamen de personen niet in aanmerking voor opvang.

De toets van ‘regiobinding’ houdt in dat bij drukte alleen uit opvang voor mensen uit de regio verzekerd is. Dit komt volgens GroenLinks niet overeen met de Wet maatschappelijke ondersteuning, want daarin staat dat dakloze mensen altijd opgevangen worden.

GroenLinks vraagt aan het college of zij bekend is met het onderzoek, evenals of er een verklaring is voor het strenge omgaan met de regiobinding. De fractie wil weten wat de huidige werkwijze is voor als iemand zonder binding met regio zich meldt bij de opvang.

Juist vanwege die wet hebben veel gemeenten het beleid om bij gebrek aan regiobinding alsnog tijdelijke opvang te regelen. GroenLinks wil weten of het college bereid is voortaan ‘alle mensen zonder regiobinding tenminste tijdelijk toe te laten tot de nachtopvang, wanneer het ontbreken van regiobinding het enige criterium is om de toegang af te wijzen?’

De partij wil weten hoeveel daklozen vanwege gebrek aan regiobinding geweigerd zijn en of barre weersomstandigheden invloed hebben daarop. Ook wil GroenLinks weten aan hoeveel personen uit andere regio’s in het afgelopen jaar wel opvang is verleend.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief