Logo bredavandaag.nl
Anneke Oomes

Liefdesdrama in Markdal

BREDA - Een liefdesdrama ontvouwt zich voor de ogen van boswachter Anneke Oomes. Het ooievaar vrouwtje nam pas geleden nog afscheid van haar overleden mannetje. Een ander koppel ziet daardoor kans en claimt met succes een onverdedigd nest.


“Normaal joeg het mannetje de indringers ver uit het gebied weg. Het vrouwtje waakte dan over het nest”, vertelt Oomes. Nu ze alleen is blijkt dat lastiger. Het noodlottige paar bezette twee nesten, nu moet het vrouwtje territorium inleveren en kiest dus eieren voor haar geld.

“Ooievaars vinden het meestal niet erg als er in de buurt andere koppels zitten. Soms zitten zij in dezelfde buurt met zes of zeven. Mogelijk merkt dit vrouwtje dat er in de omgeving onvoldoende voedsel voor haar kroost is”, vertelt Oomes afwegend.

De weduwe broedt weliswaar momenteel niet, maar blijft vasthouden aan territorium in het geval dat een nieuwe romance opbloeit. Ooievaars leggen ergens tussen maart en april de eieren, zodat de kuikens groot genoeg zijn om in het najaar mee naar het zuiden te vliegen.

“Als echt koud is, dan overwinteren ze zelfs helemaal in Afrika”. De boswachter beredeneert dat de vogels waarschijnlijk aanvoelden dat een koude winter uitbleef. Het is namelijk ongewoon dat er zo vroeg in het jaar al naar een nest wordt gezocht.

Het paar, waarvan het mannetje eerder dit jaar overleed, bracht in het vorige voorjaar maar liefst vier kuikens groot. “Ze leggen soms wel zes eieren per keer. Als ze uitkomen zit daar telkens anderhalve dag tussen. Het grootste jong eist dan het voedsel op, waardoor zelden alle kuikens groot worden.”

Nu is het nog afwachten of de weduwe een nieuwe liefde vindt.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief