Logo bredavandaag.nl
Het gerechtsgebouw aan de Stationslaan weerspiegelt in de Mark, vrijdag 12 januari 2018.
Het gerechtsgebouw aan de Stationslaan weerspiegelt in de Mark, vrijdag 12 januari 2018. (Wijnand Nijs)

Nieuwe gerechtsgebouw dag en nacht verlicht: waarom?

BREDA - Een baken van licht komt ’s nachts uit het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. Niet onopvallend, omdat het pand voor het grootste deel bestaat uit glas. Maar ook in het kader van duurzaamheid roept het vragen op.


“Op dit moment zit InBalans volop in de testfase, vandaar dat er nu veel verlichting aan is in het gerechtsgebouw”, vertelt een woordvoerder van ontwikkelaar InBalans. “Er komt een geavanceerd systeem in het gebouw. Dit houdt in dat straks de verlichting aangaat als iemand de ruimte betreedt en weer uitgaat als iemand de ruimte verlaat.”

Voor de komende periode moet de verlichting op de begane grond en de eerste twee verdiepingen branden tussen 06.00 uur en 19.00 uur, legt ze uit. De verdiepingen drie tot en met veertien blijven ‘s nachts voor 20 procent verlicht. Daarnaast is in het gerechtsgebouw beveiliging aanwezig. “Dat wil zeggen dat als de bewaker ’s nachts ergens loopt de verlichting tijdelijk aan-/uitspringt in die bepaalde ruimte van het gerechtsgebouw.”

In 2016 werd gestart met de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw aan de Stationslaan in Breda. Vanaf april 2018 moeten de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming hun intrek nemen in het pand.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief