Afbeelding
Bullet-ray Photography

Wende: ‘In deze show zit alles wat ik tof vind’

Cultuur

BREDA - Mens heet de korte clubtour waarmee Wende komende week Mezz aandoet. Het is de aanloop naar de presentatie van het gelijknamige, voor het eerst geheel Nederlandstalige album. “In deze show zit alles wat ik tof vind en wat ik ben.”

Snijders (39) draait inmiddels al heel wat jaren mee en maakte een muzikale reis langs genres, talen en stijlen. In Mens is het Nederlands de rode draad. “Ik ben begonnen met schrijven aan Mens met het idee, hoe ben je mens te midden van mensen. En hoe sta ik als vrouw van einde dertig in het leven. Dingen die gelukt en mislukt zijn in het leven en de liefde en in deze wereld. Een wereld waarin we geconfronteerd worden met angstige dingen, en terug geworpen worden op onszelf.”

Kempi
Voor het album en de liedjes ging ze op zoek naar samenwerkingen, zoals ze eerder al met verschillende orkesten samenwerkte, of naar Berlijn ging om te werken met underground electroproducers. “Ik heb gekeken naar mensen die op persoonlijk niveau, maar ook met hun blik naar buiten op eenzelfde manier naar de wereld kijken.” Ze kwam uit bij rap-artiesten als Kempi en Typhoon, maar ook bij schrijver Dimitri Verhulst, die voor verschillende teksten verantwoordelijk is. “Zij kijken ook met grote ogen naar buiten.”

De ontmoetingen en samenwerkingen resulteerden in 2017 al in de show Mens en nu in het album en een clubtour. “En deze zomer willen we ook op de festivals staan. Dat is spannend, want het is niet evident dat we daar staan. We zijn niet een handen in de lucht-act. Wij zorgen meer voor een moment om tot jezelf te komen in deze wereld.”

 

Als ik aan Wende denk, denk ik aan lieve liedjes. Klopt dat bij Mens?

“Dan moet ik je meteen onderbreken. Als je mijn eerste plaat vertaalt, dan zit er niets liefs in. Ik was met het Metropole-orkest ook zwaar aan het blazen. Weliswaar anders dan elektronica en rockband, maar luister maar naar de tekst van Au Suivant. Dat gaat over een soldaat die in de wachtrij staat voor de hoeren. Dat is niet lief.”

- Wat brengt zingen in het Nederlands je?
“Dat. Het is direct. Het komt meteen binnen, is heel persoonlijk en intens. En ik schuw niet om mezelf bloot te geven. Dat vinden mensen best confronterend. De filters op instagram, hoe mooi ze ook zijn, kunnen niet verbloemen dat leven grillig is. Er gebeuren onvoorspelbare dingen.”

- Wat merk je van het publiek?
“Doordat de tekst direct binnenkomt, wordt het contact met het publiek intenser, wat ik heel tof vind. Als je Engels zingt, dan heb je een ander contact met het publiek, ook als ik in het Frans zing. Nederlands is niet gemakkelijk. Ik heb gezocht om de juiste vorm te vinden. Ik heb wel gevoel dat dit gelukt is.”

- Hoe anders is Mens dan je andere werk?
“Dat moet iedereen zelf beoordelen. Ik ben zelf gaan zoeken naar nieuwe manieren om mijn werk te verbreden. Yan en Ludowic met wie ik deze show doe, zitten zwaar in de elektronica en synthesizers. Ik zing en speel piano. Dat geeft een mooie spanning tussen piano met mijn klassieke achtergrond en de elektronica.”

- Hoe onvoorspelbaar is de show in Breda?
“Dat weet ik niet. Het is dynamisch, van heel groot en heel heftig, naar heel klein. Maar onvoorspelbaar? Ik maak een aantal keuzes van nummers die interessant kunnen zijn. Ik heb bijvoorbeeld een hertaling gemaakt van Au Suivant, heb daar een zware elektronische batterij herrie onder gezet. Dat klinkt niet lief meer.” Met een lach: “Het moet maar eens duidelijk zijn. Het is wel goed als dingen direct doorkomen.”

Nederlands is de rode draad, de muziek is heel divers. “Vroeger had ik eerder gekozen voor een bepaalde stijl. Dan kreeg ik de vraag ‘Wat ben je nu, rock, jazz of singer-songwriter. Maar ik ben alles. Ik omarm die diversiteit, die gebruik ik om mijn muziek voor het voetlicht te brengen. We leven in een tijd die heel divers is, daar past dit ook bij. Dat heeft mij deze show me gebracht.”

Wende staat met Mens op donderdag 18 januari in Mezz. In maart komt het album uit.

Wende. foto Bullet-ray Photography
Wende. foto Bullet-ray Photography