De wagenbouwers van Boemeldonck hielden zondag 14 januari open dag in hun bouwschuren.
De wagenbouwers van Boemeldonck hielden zondag 14 januari open dag in hun bouwschuren. Henk Ketelaar

Wagenbouwers Boemeldonck vol vertrouwen

Cultuur

PRINSENBEEK – Met man en macht wordt er aan de Boemeldonckse carnavalswagens gewerkt. Bij de 'Oope Dag Waogebouwers' kon zondag alvast een kijkje in de keuken worden genomen. Op de bouwlocaties van de Boemeldonckse verenigingen was het een drukte van belang. Nog vier weken en dan moeten de wagen klaar zijn. Dat lijkt nog een hele klus te worden.  

Door Henk Ketelaar

Bij de Boemeldonckse bouwers stonden de bermen tot soms op 100 meter van de bouwlocatie vol met auto’s. De fietsrekken waren niet toereikend, her en der stonden ze geparkeerd. Onder een mooi winters zonnetje zag je grote groepen fietsers van locatie naar locatie gaan. Daaronder opmerkelijk veel gezinnen.

Op welke locatie je ook kwam, het was er gezellig, warm en de pils of ander drankje stond voor je klaar. Gastvrij waren de bouwers, zelfs tijdens de grote drukte halverwege de middag. Aan de statafels werd alvast vooruitgekeken op het komende carnaval.

Kastelen van wagens
In Boemeldonck worden geen gewone carnavalswagens gemaakt, maar kastelen op wielen. Dit jaar is dat niet anders. De wagen van CV De Japjuinen maakt dat zichtbaar.  “Kolossaal wat een wagen,” hoorde je menig binnenkomende bezoeker verrast uitroepen. De wagen van CV De Zimkus doet er niet voor onder. Als bokkenrijders gaan ze straks hoog boven de huizen uit de optocht in.  

Bij CV de Black Eagles staan opmerkelijk veel onderdelen nog in het draadwerk. “We hebben nog vier weken te gaan,” is Anita’s geruststellend antwoord als wordt gevraagd of het wel klaar komt.  Ook bij CV de Nachtbraokers, maken ze zich niet zo druk: “De deadline wordt gehaald,” laat Lindy beslist weten. Bij Jesper lid van CV de Leutlaaiers ligt dat niet anders. “Het grootste werk is met de kerst al klaar. Het een kwestie van afmaken, dat gaat lukken,” laat hij goedgeluimd weten.