Afbeelding
Joyce van Zijl

Princenhage in actie voor oud prins Sanseverius Ronald Huismans

Algemeen

BREDA - Onder de titel ‘niet door, maar voor Ronald’ vindt zaterdag 27 januari  een feestelijke benefietavond plaats in de Koe voor de Bredase entertainer/presentator Ronald Huismans.

Door Rinie Maas

Op het punt van een regionale en zelfs landelijke doorbraak heeft de altijd vrolijke en goed gemutste oud prins Sanseverius van Princenhage de bittere kant van het leven ervaren: getroffen door een herseninfarct en een linkszijdige verlamming probeert hij, beetje bij beetje, in zijn oude doen te geraken. “Dit zal echter altijd beperkt blijven”, aldus Huismans. Maar de moed opgeven, dat is niet aan de orde.

Steun
De situatie van de oud prins is het dorp Princenhage niet ontgaan. Ronald, zijn vrouw Frans en dochter Anouk ervaren de steun van Princenhage. Nico Stokman (voorzitter), Will Hense, Hans Huismans en Cees Hoosemans hebben het initiatief genomen voor een benefietavond.

Met de avond wil de commissie geld inzamelen zodat de presentator van ‘meej oew bord op schoot’ kan blijven wonen waar zijn archief, scripts en alle tot dusver gewonnen prijzen, zoals ‘de Grotste Maauwert’ (2013) hun specifieke plekje hebben.

Dat plekje moet verbouwd worden. Geld dat door een negatief advies van de gemeente Breda over aanpassing van zijn splitlevelwoning niet vanuit de WMO komt, vanwege de geldende regels.  “Niet omdat we tegen regels zouden zijn. Maar omdat hier medemenselijkheid voor de wet en de regels gaan”, vertelt de commissie eensgezind.

Acties
Eerder waren er al een spaarpot-, bel- en SMS-actie, om een bedragje te doneren, acties die doorlopen tot carnaval. De benefietavond moet de bekroning zijn de steunacties. “Het betreft hier iemand uit het dorp en stad, die alles heeft gegeven, gedurende járen aaneen om de mensen op werkelijk unieke wijze op te monteren en een moment van geluk te laten proeven; wij, op onze beurt, vinden het dan menselijk op zijn plaats om hiervoor iets terug te doen”, aldus Cees Hoosemans.

Realist
Ronald Huismans  is vast van plan de samenleving te blijven dienen met creatieve impulsen. “Ik moet ook realist zijn”, zegt hij. “Ik zal gehinderd zijn en blijven. Wat geweest is komt niet meer terug. Maar als gehinderde natuurkundigen, Vincent Bijlo (blind) en voorheen Jules de Corte de meest opmerkelijke vondsten in hun leven konden en kunnen delen met de samenleving dan hoop ook ik nog op mijn eigen wijze een rol te kunnen vervullen. Supportend, filmisch of hoe dan ook. De steun die ik krijg drijft mij”.