Afbeelding
Erik Eggens

Grote zorgen wijkraden Ulvenhout en Bavel over verbreding A58

Algemeen

ULVENOUT/BAVEL - De wijkraden van Bavel en Ulvenhout trekken bij de Bredase gemeenteraadsfracties aan de bel over de verbreding van de A58. Zij vrezen de negatieve gevolgen voor de leefbaarheid in de dorpen en denken dat Rijkswaterstaat daar onvoldoende rekening mee houdt.

De huidige situatie qua CO2, geluidsoverlast en fijnstof is volgens de wijkraden al onaanvaardbaar in Ulvenhout. De wijkraad vreest dat dit bij een verbreding alleen maar toeneemt zonder passende maatregelen. Overlast in Bavel zou ook toenemen, omdat ‘de weg dichter bij het dorp komt te liggen’, schrijven de wijkraden in een brief aan de raadsleden.

“De ervaring tot nu toe is dat Rijkswaterstaat weliswaar naar de bewoners luistert, maar zich desondanks strikt aan haar opdracht houdt en dat is de weg verbreden, waarbij geen of nauwelijks middelen zijn om tot verbetering van de leefomgeving te komen,” luidt de boodschap van de wijkraden aan de Bredase fracties.

Bavel kampt vooral met geluidsoverlast, maar ook daar is sprake van een groeiende concentratie aan fijnstof: “Als je op de fijnstof-kaart het knooppunt Annabos bekijkt, dan is dat gebied roodgekleurd,” vertelt Toine van Es, voorzitter Dorpsraad Bavel. De fijnstof en het geluidsoverlast waait dan geregeld in de richting van Bavel.

Eerder werd verzocht om tijdens de verbreding van de A58 bij Ulvenhout en Bavel de weg niet te verhogen. Die plannen zijn inmiddels van tafel. De Bavelse wijkraad pleit op ook voor de aanleg van een geluidscherm en zonnepanelen ter hoogte van knooppunt Annabos, maar vreest dat Rijkswaterstaat beredeneert dat daar geen budget voor is, maar dat de beoogde plannen wel aan gestelde algemene eisen voldoen.

“We hopen dat gemeente Breda Rijkswaterstaat voldoende onder druk zet, zodat dat zij er iets mee doen. Rijkswaterstaat is nu namelijk druk bezig met voorbereiden; tekenen, ontwerpen enzovoort. Wij zijn niet tegen verbreden, maar wel tegen de consequenties ervan,” voegt Van Es toe. Hij benadrukt dat nu bijsturen essentieel is, omdat zoiets later veel moeilijker zal zijn. De verbreding biedt daarnaast ook kansen om de huidige situatie juist te verbeteren.