Wethouder Boelema opent het watertappunt bij Wolfslaar. foto twitter.com/biersel
Wethouder Boelema opent het watertappunt bij Wolfslaar. foto twitter.com/biersel

Breda krijgt groenere schoolpleinen

Cultuur

BREDA - Gemeente Breda en de provincie gaan twaalf Bredase schoolpleinen vergroenen in de komende drie jaar. Groenere schoolpleinen zouden bijdragen aan de gezondheid van de kinderen.

Dit betekent dat eerder gelegde tegels zullen wijken voor meer groen. Natuurlijke speelplekken, maar ook planten, bomen en/of moestuinen zien dan het daglicht. Het initiatief gaat hand in hand met de Gezonde School-aanpak: “Door de totaalaanpak kunnen kinderen in een gezondere omgeving spelen en bewegen en ontdekken ze zo ook het plezier van natuur en gezonde voeding”, meldt de gemeente.

“Het nodigt uit om buiten te spelen, het prikkelt de creativiteit en het vermindert stress. Scholen staan in de rij om hun schoolplein onder handen te nemen. Ze hebben daarbij wel wat hulp nodig. Dat hebben we nu voor de komende drie jaar goed geregeld,” vertelt wethouder Miriam Haagh.

Leerlingen en ouders krijgen de mogelijkheid om mee te denken. Ook zal de buurt betrokken worden, zodat kinderen kinderen uit de buurt ook welkom zijn op het schoolplein. De nabije omgeving schoonhouden is ook een prioriteit binnen deze aanpak.

Eerder werden al eens incidenteel enkele schoolpleinen vergroend. Het college van burgemeester en wethouders stelt tot 2021 maximaal 47.000 euro per jaar beschikbaar om structureel vier schoolpleinen per jaar te vergroenen.