foto Wijnand Nijs
foto Wijnand Nijs

Verplichte taxipas tijdens carnaval

Algemeen

BREDA - Taxichauffeurs moeten tijdens carnaval in het bezit zijn van een taxipas. Pas dan mogen ze passagiers oppikken bij de taxistandplaatsen. De taxipas is een tijdelijke opvolger van het vignet dat de afgelopen jaren werd gevoerd.

Gemeente en de taxibranche willen met de taxipas de kwaliteit van de dienstverlening verhogen. De taxipas is een compromis tussen gemeente en de branche, die al jaren in overleg zijn met elkaar over een plaatselijke taxiverordening. “Chauffeurs moeten de pas in Breda afhalen, op dat moment controleren we ook of ze voldoen aan de taxiwet”, aldus wethouder Boaz Adank.

De gesprekken over een verordening verlopen moeizaam, ervaart Adank. “Je zit met verschillende vertegenwoordigers aan tafel van verschillende organisaties. Ik had gehoopt de verordening al rond te hebben.” De chauffeurs zouden volgens de wethouder het liefst chauffeurs van buiten Breda buiten de deur houden. “Ons doel is een goed werkend kwaliteitssysteem, de raddraaiers, die wil je buiten houden.”

Na carnaval vinden er opnieuw gesprekken plaats met vertegenwoordigers van het Taxigilde, Peutax en het taxicollectief. Volgens Adank is de gemeente samen met de politie al erg actief met het aanpakken van illegale chauffeurs, de snorders. “Een aantal hebben we al op de korrel, zij krijgen boetes van tienduizenden euro’s.”