Enkele duizenden carnavalsliefhebbers genieten zondag 21 januari van het Klunen in de Bredase binnenstad.
Enkele duizenden carnavalsliefhebbers genieten zondag 21 januari van het Klunen in de Bredase binnenstad. Stadsfotograaf Breda

Klunen: echt Bredaas carnavalsfeestje drie weken voor carnaval (foto's)

Cultuur klunen

BREDA - Het is de inmiddels niet meer weg te denken opwarmer voor het Kielegatse carnaval: het Klunen. Ooit begonnen met elf Bredase cafés die zich een zondag naar de elf Friese steden vernoemden, maar inmiddels een feest waar bijna de gehele Bredase binnenstad aan meedoet.

Het principe is gebaseerd op de Elfstedentocht - voor degenen die er in 1997 (nog) niet bij waren, dat is een schaatstocht over 200 kilometer langs elf Friese steden - waarbij in elke stad een stempel gehaald moet worden als bewijs dat de tocht is voltooid. Aan het eind wacht dan een kruisje, bij de Elfstedentocht, maar ook bij het Klunen. Sindsdien is er nooit meer voldoende ijs geweest voor zo'n tocht.

Klunen, het overbruggen van een stukje land op de schaats, kan wel als het onvoldoende vriest. Breda is de laatste jaren hoofdstad van het Klunen. Al is de invulling ietwat afwijkend van wat de Friesen daaronder verstaan. In Breda gaat carnavalliefhebbend Kielegat verkleed naar de binnenstad om met vrienden alvast de sfeer van het carnaval te proeven. Schaatsen worden daarbij niet gesignaleerd.

De hoge mate van Bredase deelname maakt dit misschien wel het meest Bredase carnavalsfeestje, want boven de Moerdijk hebben ze misschien dan net wel notie gekregen van carnaval, het Klunen is nog nauwelijks doorgedrongen tot boven de rivieren. Veel carnavalsvierders vinden dat helemaal niet erg. 

De zesduizend Kluners deze zondag die met een officiële stempelkaart van café naar café trokken genoten in elk geval. Zij droegen met het kopen van hun Kluunkaart bovendien bij aan twee goede doelen: Harold van Zundert Stichting & Topop Kids.

Bekijk hier de foto's van het Klunen 2018