Afbeelding

Politieke nieuwkomer Hilrieke Nauta: ‘Lokaal kun je meer bereiken dan landelijk’

Politiek

BREDA - Over een paar maanden mag Breda weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna elke partij heeft zijn kandidatenlijst klaar. BredaVandaag gaat in gesprek met potentiële nieuwkomers in de raad. Wie zijn ze en wat willen ze bereiken? Vandaag, Hilrieke Nauta, 45 jaar, kandidaat voor GroenLinks.

Nauta is geboren in Jogjakarta (Indonesië) en nu alweer zo’n 3,5 jaar woonachtig in Teteringen. Ze is getrouwd en heeft twee zonen van 15 en 12. De aspirant-politicus is personeel- en organisatieadviseur, en heeft dat lange tijd in verschillende takken van de gezondheidszorg en in het voortgezet onderwijs gedaan. In haar leven is ze veel verhuisd in binnen- en buitenland. Zo heeft ze in Londen, Parijs en Düsseldorf gewoond en voordat ze naar Breda kwam 13 jaar in Amersfoort.

Waarom bij deze partij?
“Ik weet niet anders dan dat ik altijd op GroenLinks heb gestemd. Dat komt omdat de combinatie van groen en links mij enorm aanspreekt. Jaren terug toen ik een stuk jonger was en duurzaamheid nog wat meer op de achtergrond lag ging het vooral om het sociale. Ik ben van jongs af aan altijd opgekomen voor de rechtvaardigheid van mensen; gelijke kansen voor iedereen. In de afgelopen vijftien jaar is daar op gelijke voet de duurzaamheid naast gekomen. We moeten heel hard werken om dat om te buigen, want anders hebben we straks geen aarde meer zoals we deze kennen.”

Hoeveel jaar ben je al lid van GroenLinks?
“Nog niet zo lang. Ik ben in november 2016 lid geworden en was eind maart 2017 bestuursvoorzitter van de afdeling in Breda. En nu dus nummer drie op de lijst, dat is heel snel gegaan. In de tijd richting de landelijke verkiezingen ben ik zo geraakt door de boodschap van GroenLinks dat ik zei van ‘oké nu wordt het tijd dat ik mijn steentje ga bijdragen’.”

Waarom wil je in de gemeente Breda politiek actief zijn?
“Ik ben van kinds af aan altijd best idealistisch geweest. Het nadeel is dat je het dan vaak te groot maakt voor jezelf; in elk geval heb ik dat gedaan. Ik heb altijd bedacht dat ik op wereldniveau dingen wil verbeteren, maar dat verlamt. Dat inzicht heb ik gekregen en nu wil ik lokaal beginnen, in mijn eigen gemeente waar ik heel fijn woon. De mensen zijn open en hartelijk. Ik fiets zo de bossen en de weilanden in en in een kwartier ben ik in het centrum waar je alles hebt wat ik zou wil. Het welzijn van de mensen hier lokaal en het milieu vind ik gewoon heel erg belangrijk.”

Welke portefeuille ambieer je?
“Ik zou heel graag met duurzaamheid en milieu aan de slag gaan. Maar ook met gezondheidszorg en onderwijs. Daar ben ik bekend mee en dat vind ik belangrijke onderwerpen.”

Wat hoop je te bereiken als je in de raad komt?
“Ten eerste dat alle nieuwbouw in Breda en de dorpen eromheen duurzaam gebeurt en het liefst dat deze uiteindelijk energiepositief gebouwd worden. En daarnaast een toegankelijk Breda, met name voor fietsers en voetgangers. Dat het veiliger is op die manier de stad te bereiken en dat het centrum autoluw wordt, waardoor ook de luchtkwaliteit beter wordt. En echt meer groen in de stad en de plaatsen eromheen.”

Wat is je eerste politiek herinnering?
“Nelson Mandela heeft om mij wel heel veel indruk gemaakt toen ik kind was. Toen hij eigenlijk al vanuit zijn gevangenschap opstond en het gemaakt heeft tot president. Zijn boodschap van hoop en verandering en dat zoiets mogelijk is vanuit een situatie in gevangenschap, heeft zo’n diepe indruk gemaakt. Daar gaat het om. Je kunt altijd veranderen en er is altijd hoop. Dat is wat mij zo aanspreekt en wat ik ook terug zie in een Femke Halsema of Jesse Klaver. Op een positieve en op een andere manier de politiek bedrijven. Recht vanuit hun hart.”

Heb je ambities binnen de landelijke politiek?
“Ik zeg altijd: ‘zeg nooit nooit’, want ik had een half jaar geleden ook nooit bedacht dat ik op de kandidatenlijst zou staan. Dus wat dat betreft ben ik daar wat voorzichtiger mee geworden”, lacht ze. “Ik ga eerst voor lokaal, daar zet ik me volledig voor in. Ik denk dat je daar in eerste instantie veel meer kunt bereiken dan op landelijk niveau.”