Afbeelding
Bart Hoogveld/Urban Trail

Koepel expositieruimte tijdens BredaPhoto

Cultuur de Koepel

BREDA - De Bredase Koepel is dit jaar ook onderdeel van BredaPhoto. Het fotofestival is dit jaar voor de achtste keer van 5 september tot en met 21 oktober. In de voormalige gevangenis komt een multimediale installatie te staan over de staat van de mensheid in de 21e eeuw, gecreëerd door Geert van Kesteren.

Om dit zo goed mogelijk te presenteren reisde de fotograaf en filmer af naar de Tempelberg. Van Kesteren benadert het thema toekomst en technologie vanuit een historisch perspectief, wat betekent dat het met name over moraal en het menselijk zelfbewustzijn gaat.

Uiteindelijk draait het bij hem om de vraag: wat wordt the human condition in de 21e eeuw? “BredaPhoto heeft mijn werk in een interessante richting gestuurd; kijk niet alleen naar de oude wereld, maar richt je camera ook naar het nieuwe; op de toekomst”, aldus Van Kesteren.

De toevoeging van de Koepelgevangenis als een van de locaties van het festival is bijzonder. Het bekende ronde gebouw in de Bredase binnenstad heeft ruim 130 jaar dienst gedaan als gevangenis De Boschpoort. Momenteel is het terrein, in zijn oorspronkelijke staat, onder de naam Futuredome in gebruik voor diverse nieuwe functies.

Onder het thema To Infinity and Beyond onderzoekt BredaPhoto Festival wat de impact is van de almaar voortrazende wetenschap. Brengt die alleen maar vooruitgang of wordt er een doos van Pandora vol nare verrassingen geopend? Fotografen zullen tijdens het festival de kansen, de gevaren en de dilemma’s van technologische ontwikkelingen in beeld brengen.