Een van de deelnemende projecten: Bouverijen.
Een van de deelnemende projecten: Bouverijen. Wijnand Nijs

D66: Hoe staat het met alternatieven voor gas?

Politiek

BREDA - Hoe gaat Breda om met alternatieven voor gasaansluitingen bij nieuwbouw en bestaande bouw. Dat wil D66 weten, blijkt uit raadsvragen van de fractie aan de wethouder.

In juni 2017 meldde het college namelijk dat het zich zou inzetten om woningen zo snel mogelijk niet meer aan te sluiten op het aardgasnetwerk, herinnert de fractie het college aan die belofte.

D66 Breda vraagt of het college al bekend is met de inkeerregeling van netbeheerder Stedin en hoever het college is met plannen om (nieuw)bouw van het gas af te halen. Ook wil de fractie weten of netbeheerder Enexis al gecontacteerd is over alternatieven en of het college bereid is om samen met Enexis te onderzoeken of een soortgelijke inkeerregeling ook in Breda haalbaar is.

D66 Breda fractievoorzitter Tim van het Hof verwijst in de brief naar een bestaande inkeerregeling van netbeheerder Stedin. De regeling faciliteert dat ontwikkelaars via Stedin de mogelijkheid hebben om al aangegane contracten  waar aardgas is voorzien, maar een elektriciteitsnet ook een mogelijkheid zou zijn. Dat zou kunnen als zij die bouwprojecten alsnog aardgasloos willen maken.

Nieuwe contracten met ontwikkelaars krijgen bij Stedin, vooraf aan de wetswijziging die mogelijk in juli 2018 van kracht is, nu al ontbindende voorwaarden. Ook gaat de betreffende netbeheerder in de nabije toekomst overeenkomsten (green deals) sluiten met gemeenten, waarbij de gezamenlijke wens om goedgekeurde projecten met aardgasaansluitingen alsnog aardgasloos te realiseren.