Twee huizen in de Hagehof en de Ahornstraat zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag beschoten, even later brandde een auto uit aan de Ambachtenlaan.
Twee huizen in de Hagehof en de Ahornstraat zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag beschoten, even later brandde een auto uit aan de Ambachtenlaan. Marcel van Dorst/SQ Vision

Bewoners beschoten woningen mogen terug naar huis

Politie

BREDA - De voorzieningenrechter heeft vandaag een streep gezet door het besluit van burgemeester Paul Depla om de twee beschoten woningen in de Ahornstraat en de Hagehof voor drie maanden te sluiten.

De twee woningen werden begin januari beschoten in Breda. “De rechtbank onderkent dat de maatregel is opgelegd om de rust en veiligheid in de straat te herstellen en de bewoners van beide huizen te beschermen. Tegelijkertijd is sprake van een zeer verstrekkende maatregel met ingrijpende gevolgen voor de bewoners, omdat zij gedurende enkele maanden niet in hun woning kunnen verblijven. Een dergelijke maatregel mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk is”, meldt de rechtbank in een persbericht.

De burgemeester heeft volgens de rechtbank niet kunnen verduidelijken waarom de maatregel nog steeds nodig is, gezien de gewijzigde omstandigheden sinds de schietpartij. Depla wees op de mogelijke samenhang tussen drie geweldsincidenten: de kleinzoon van de bewoonster van het beschoten huis aan de Hagehof werd om het leven gebracht in een flat aan de Roeselarestraat.

Dat er sprake is van een concrete dreiging gericht tegen de bewoners of hun woning blijkt nergens uit, oordeelt de voorzieningenrechter. Daarom is geconcludeerd dat de bewoners terug moeten kunnen keren naar hun woning.