Afbeelding
Els Rommers

Bredase in actie voor doodzieke broer Bas: het gevecht tegen Lyme

Algemeen

BREDA - De Bredase Jessica ziet haar broer Bas van Duijse elke dag lijden onder helse pijnen. Als kind liep hij de borrelia bacterie op die zich vervolgens als een sluipmoordenaar in zijn lichaam nestelde. Ongeveer twee jaar geleden sloeg de bacterie genadeloos toe en velde Bas compleet. Jessica komt daarom nu samen met andere familieleden in actie. "Hoe mooi zou het zijn als we met een gezamenlijke inspanning Bas uit zijn hel kunnen verlossen", zeggen zij.

Door Els Rommers

"Als kind had Bas al vage klachten", schetst Marijke van Duijse, de moeder van Bas, het ziekteverloop. "Hoe hij destijds aan de bacterie is gekomen, is onduidelijk. Het kán een insectenbeet zijn geweest, maar dat hoeft niet. Naarmate hij ouder werd, kreeg hij steeds meer last van extreme vermoeidheid. Er werd een vitamine D-tekort geconstateerd, maar na het toedienen van een hoge dosis vitamine D, was het probleem niet verholpen. En dus bezochten we de arts opnieuw.”

"Ondertussen had Bas zijn stage puur op karakter afgerond en was het ons wel duidelijk dat er iets goed mis was. Toen hij werd doorverwezen naar de KNO-arts, hebben we dat geweigerd. Omdat we ons in het reguliere circuit niet serieus genomen voelden, besloten we alternatieve wegen te bewandelen. Een osteopaat waarschuwde ons dat het ernstiger was dan we misschien vermoedden. Een bezoek aan een orthomoleculair therapeut bracht uiteindelijk de enige juiste diagnose: de ziekte van Lyme."

"Op dat moment weet je nog niet hoe erg het is", vertelt zijn zus Jessica. "De aanvankelijke opluchting omdat er tenminste een diagnose wás en er een behandelplan gemaakt kon worden, verdween al snel toen duidelijk werd dat Bas behoort tot de groep die zeer ernstig ziek is. Zijn studie heeft hij niet kunnen afmaken. In plaats daarvan ligt hij 24 uur per dag op zijn kamer, met de rolluiken en gordijnen dicht, want hij verdraagt geen licht en geluid.”

“Naast zijn vermoeidheid, heeft hij ook last van zware hoofdpijnen en ernstige zenuwpijnen. En die klachten vormen nog slechts de top van de ijsberg! Ik vind het enorm confronterend dat ik bezig ben met de opbouw van mijn carrière en afspreek met vrienden terwijl mijn broer niemand kan ontvangen, laat staan werken. Als hij een goede dag heeft, kan hij een appje sturen. Meer zit er niet in”, aldus Jessica.

“Bas verdient het om beter te worden”, zegt zijn moeder. “Nu geven stamcelbehandelingen goede resultaten. Ook al herstelt hij niet voor 100%, dan nog zullen de klachten verminderen en kan hij weer een menswaardig bestaan leiden.” De behandelingen in het buitenland zijn duur, minstens € 30.000. “Omdat de chronische vorm van de ziekte van Lyme niet in Nederland wordt erkend, moeten we zelf voor alle kosten opdraaien.”

"En daarom doen we mee aan het event Lopen voor Lyme op 14 april in Woudenberg", haakt Jessica erop in. "Iedere dag weer gaat Bas de strijd aan met zijn ziekte, dus zetten wij die dag symbolisch ook een extra stapje. Iedere loper gaat qua afstand en duur een eigen persoonlijke uitdaging aan. Elke cent die we ophalen gaat rechtstreeks naar de behandeling van Bas.”

Bijdragen aan Bas’ behandeling kan via de lopen voor Lyme-site (groene button: steun het team). “Hoe mooi zou het zijn als we met een gezamenlijke inspanning Bas uit zijn hel kunnen verlossen."