Afbeelding
Wieteke Jacobs/Facebook

Dit is waarom afval naast de ondergrondse containers staat

Algemeen

BREDA - Breda inventariseerde waarom inwoners afval naast de restafvalcontainers plaatsen. Soms is dat voor de hand liggend, soms niet. Dit zijn de redenen die vaak genoemd werden. Plus de antwoorden op andere veel voorkomende afvalvragen.

Lees ook: 'Restafvalcontainers nog wennen, maar we doen ons stinkende best'

Waarom plaatsen bewoners afval naast de containers?
De gemeente heeft een redelijk beeld van de redenen waarom er afval naast de containers wordt geplaatst. Dit zijn de redenen die bij de gemeente bekend zijn.
- mensen proberen er zaken, zoals lamellen, tapijt, gordijnen, halve wasmachine die er niet in horen en niet in passen: het systeem blokkeert (verklemming) terwijl de container nog niet vol zit,
- technische storingen: worden na melding zsm opgelost en na melding wordt de container altijd onmiddellijk ontgrendeld op afstand,
- mensen zien zakken staan en denken dat de container niet werkt en gooien hun zak er bij,
- mensen uit andere gemeenten die per zak moeten betalen, dumpen het in Breda.
- de container is vol
- mensen maken te weinig gebruik van de tweede container waar ze toegang tot hebben als een ondergrondse container in storing zit. Mensen zetten afvalzak er naast in plaats van mee naar huis te nemen of naar de tweede locatie te brengen.

Hoe snel komt de gemeente in actie bij een melding?
“Na een melding ruimen we het zo spoedig mogelijk op, maar dat kan soms niet meteen. Minimaal twee keer per week worden alle ondergrondse restafvalcontainers sowieso geleegd.”

Wat gebeurt er met de meldingen?
“Afdeling handhaving stelt in veel gevallen een onderzoek in naar de herkomst van het bijgeplaatste afval en geven de veroorzaker een waarschuwing en of beboeten. De afvalcoaches zijn in de gebieden aanwezig vooral voor advies en voorlichting over het nieuwe afval inzamelsysteem.”  

Is het overal even erg?
“We zien vooral veel bijplaatsingen in bv Brabantpark, Heuvel, Schorsmolen, Fellenoord, kleine gebiedjes in Haagse Beemden.”

Hoeveel ondergrondse restafvalcontainers staan er in Breda?
463 nieuwe ondergrondse containers voor huishoudelijk restafval op 369 nieuwe locaties. Soms staan er twee of meer ondergrondse containers voor huishoudelijk restafval bij elkaar op één locatie  
179 ondergrondse  containers voor huishoudelijk restafval waren er al geplaatst.
In totaal komen er 642 ondergrondse containers voor huishoudelijk restafval.

Waarom geen keuze gemaakt voor restafvalkliko of misschien zelfs een resatafvalcontainer, waar mensen ook huisraad en kleine rommel in kwijt konden?
“Het nieuwe systeem is door de gemeenteraad unaniem aangenomen: de prikkel om beter te scheiden is dat je anders veel restafval overhoudt dat je naar de container moet brengen. Als je goed scheidt, is dat nog maar minimaal. Dat heeft een reden: verbranding van restafval is milieuvervuilend en duur terwijl je van andere producten weer nieuwe grondstoffen kunt maken. Uiteindelijk scheelt dat ook in de portemonnee. De afvalstoffenheffing is de afgelopen 3 jaar gedaald met 23,- (meerpersoonshuishoudens) en 16,- euro (eenspersoonshuishoudens).”