Het kantoor van Laurentius.
Het kantoor van Laurentius.

2,5 jaar celstraf voor voormalig directeur Laurentius

Algemeen

BREDA - In de fraudezaak rond woningcorporatie Laurentius in Breda heeft de rechtbank in Den Bosch een celstraf van 2,5 jaar opgelegd aan Walter Vermeulen, toenmalig directeur. Zijn zakenpartner Wim Snoeren, directeur van Wildhage, moet twee jaar de cel in, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Vermeulen is veroordeeld tot de gevangenisstraf van 2,5 jaar vanwege corruptie, witwassen en het oplichten van woningbouwvereniging Laurentius. Snoeren is daarbij medeplichtig aan de oplichting en het witwassen. Zijn twee bedrijven krijgen bovendien geldboetes van in totaal 110.000 euro. Een ander bedrijf moet een boete betalen van 20.000 euro vanwege witwassen.

Bij het bepalen van de hoogte van de straf, weegt de rechtbank onder meer mee dat het erg lang heeft geduurd voordat de zaak voor de rechtbank werd gebracht.

Vermeulen verstrekte jarenlang bewust onvolledige en onjuiste informatie over verschillende projecten aan de woningcorporatie. Hij speelde met Snoeren één-tweetjes buiten het zicht van de vereniging en liet Laurentius tussen 2006 en 2012 voor drie projecten een veel te hoge prijs betalen aan de vastgoedhandelaar. Het teveel betaalde geld, in totaal 2,17 miljoen euro, werd vervolgens door de verdachten onderling verdeeld.

Daarnaast heeft Vermeulen zich laten omkopen door een kostbaar schilderij aan te nemen van een zakenrelatie en dit niet te melden bij zijn werkgever. Ook waste hij geldbedragen wit van in totaal ruim 707.000 euro. De vastgoedhandelaar waste in totaal bijna 600.000 euro wit. Via zijn bedrijven werden nog eens grote geldbedragen witgewassen.

Volgens de officier van justitie lichtte de directeur-bestuurder ook via een vierde project zijn werkgever op. De rechtbank spreekt hem hiervan echter vrij. Ook is er geen bewijs dat het voortbestaan van de woningbouwvereniging door de directeur-bestuurder in gevaar is gebracht.

“De verdachten vulden over de rug van de woningbouwvereniging hun zakken en bekommerden zich niet om de gevolgen voor anderen. Het handelen van de verdachten heeft grote impact; niet alleen voor de woningbouwvereniging, maar ook voor de huurders”, aldus de rechtbank.