Het kantoor van Laurentius.
Het kantoor van Laurentius.

Verscherpt toezicht op Laurentius beëindigd

Politie

BREDA - De Autoriteit woningcorporaties (Aw) heeft het verscherpt toezicht op woningvereniging Laurentius uit Breda opgeheven.

Sinds januari 2012 stond de corporatie onder verscherpt toezicht vanwege grootschalige acquisities en projectontwikkeling. Ook werd tegelijkertijd de toenmalig directeur verdacht van oplichting, verduistering, witwassen en omkoping. “Deze situatie leidde tot te grote risico's voor de financiële continuïteit”, aldus het Aw.

De opheffing betekent voor de woningcorporatie dat zij weer investeringen mag doen zonder dat daar vooraf expliciete toestemming van de voor Aw nodig is, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met deze stap wil de Aw aangeven dat zij weer voldoende vertrouwen in Laurentius heeft.

De woningvereniging geeft op de website aan trots te zijn. “Dat is goed nieuws! Laurentius gaat verder op de ingeslagen weg. Financieel gezond zijn en blijven is een belangrijke voorwaarde om onze kerntaak volledig uit te kunnen voeren (...).”

De afgelopen jaren heeft de corporatie diverse problemen aangepakt en ingrijpende besluiten genomen. Zij moest onder meer een herstelplan bij de Aw indienen om ervoor te zorgen dat op zo kort mogelijke termijn weer sprake zou zijn van een financieel gezonde situatie. Verschillende projecten werden verkocht.

Vorige week kreeg de voormalig directeur van het Laurentius, Walter Vermeulen, nog een celstraf van 2,5 jaar opgelegd vanwege corruptie, witwassen en het oplichten van de woningbouwvereniging. Hij gaat hiertegen in hoger beroep.