Burgemeester Depla en wethouder Adank tijdens een bedrijfsbezoek aan Perfetti Van Melle.
Burgemeester Depla en wethouder Adank tijdens een bedrijfsbezoek aan Perfetti Van Melle. Stadsfotograaf Breda

20 vacatures en de zoektocht naar een match

Economie

BREDA - Snoepjesfabrikant Perfetti Van Melle heeft 20 vacatures, waarvoor lastig mensen te vinden zijn. Breda wil tenminste duizend mensen vanuit de bijstand naar werk begeleiden. Een en een is twee, lijkt. Bedrijf en gemeente over de hobbels die er toch zijn en de hernieuwde samenwerking.

Leo van Roosmalen werkt bij Perfetti Van Melle als Human Resource manager. Al dertig jaar. “We hebben in het verleden op verschillende manieren samengewerkt met onderwijs en overheid, het is niet dat deze samenwerking helemaal nieuw is.”

Nieuwe impuls
Het bezoek dat burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank onlangs brachten aan het bedrijf gaf wel een nieuwe impuls. “We hebben meteen daarna gesprekken gehad met het werkgevers servicepunt van de gemeente.”

Eerder bleef de samenwerking vaak hangen, constateren Van Roosmalen en directeur Harold Haerkens. “Vaak worden er overkoepelende afspraken gemaakt. Daar Breda niet echt een maak-stad meer is, zijn dat afspraken die vaak over dienstverlenende beroepen gaan, terwijl voor ons de fabrieksvloer heel belangrijk is.”

Boaz Adank ziet ook die kloof tussen de gemeentelijke kaartenbak en de vacatures. “De vraag is: hoe krijg je een goede match. Op welke manier kunnen we vanuit de gemeente de juiste personen aanleveren uit de kaartenbak en hoe kunnen we de verwachtingen managen.”

Perfetti Van Melle heeft behoefte aan maatwerk geven beide heren aan, Breda aan uitstroom vanuit de bijstand. 6000 mensen in Breda hebben een bijstandsuitkering. “We krijgen voor 5000 een uitkering van het rijk”, schetst wethouder Boaz Adank (VVD, economische zaken) het probleem. Samen met zijn collega Marianne de Bie (D66, sociale zaken en werkgelegenheid) probeert hij verbindingen te leggen met het Bredase bedrijfsleven om mensen aan het werk te krijgen.

De insteek is simpel. “De economie groeit, de vraag naar werknemers ook”, vat Adank het samen. Een van de bedrijven waarmee een samenwerking is aangegaan is Perfetti Van Melle. De snoepjesfabrikant heeft een personeelsbestand met relatief veel oudere werknemers, aldus de wethouder.  

Technische achtergrond
“De gemiddelde leeftijd is nu 51, mede doordat we hier nu dertig jaar zitten en veel mensen al die tijd bij ons zijn blijven werken, omdat ze het goed naar hun zin hebben bij ons”, geeft de personeelsmanager aan.  De twintig vacatures die er nu zijn, zijn er bij wijze van spreken komend jaar weer. Waarom die niet vervuld worden? Ook Van Roosmalen ziet de mismatch. “Wij zoeken operators en monteurs, maar veel mensen missen die achtergrond. Wij zoeken mensen die technisch geschoold zijn of dat willen leren. Wij hebben daarom ook een leerwerk-traject met een  eigen erkende MBO opleiding. Hoe komen we in contact met de juiste mensen, daar gaat de gemeente nu bij helpen.”

Nieuwe werknemers krijgen bij Perfetti Van Melle begeleiding van praktijkbegeleiders. “Die helpen ze stap voor stap door het proces. Wij snappen dat mensen moeten wennen aan het arbeidsritme, weer werkroutine moeten opdoen en ook moeten wennen aan ploegendiensten. Ook dat zullen we goed moeten ondersteunen”

Perfetti Van Melle heeft al een eigen opleiding en een aantal begeleiders, zoals Bosch in Breda dat bijvoorbeeld ook heeft. Voor bedrijven die niet zo ver zijn, maar die wel kansen zien voor mensen uit de bijstand, heeft Breda een oplossing. “Werkgevers die meer dan een bepaald aantal uitkeringsgerechtigden aannemen krijgen van de gemeente een begeleider toegewezen, die in huis de kersverse werknemers helpt te begeleiden in samenwerking met de werkgever”, aldus Adank.

Mooi voorbeeld
Bij Perfetti Van Melle is die begeleiding grotendeels geregeld. Nu nog de werknemers. De Nederlands-Italiaanse snoepfabrikant verwacht een goede samenwerking. “Het zou mooi zijn als we een succesverhaal hebben dadelijk, dat we als voorbeeld kunnen gebruiken”, stelt Haerkens. Van Roosmalen geeft aan dat de  bereidheid er is: “Van de twintig vacatures zijn we bereid er tien in een leerwerktraject te doen, waarbij mensen vier dagen werken en een dag leren.”

Het werk in de snoepfabriek is anders dan mensen denken. “Natuurlijk hebben we lopende banden, maar die transporteren de snoepjes. De tijd dat handmatig snoep in een rol werd gestopt is allang geweest”, weet Haerkens. “Het zijn echt technisch-georiënteerde beroepen”, geeft Van Roosmalen aan. “Het zou mooi zijn als de gemeente het belang van technische beroepen onder de aandacht weet te brengen van mensen die een vak willen leren.”

'Fikse opgave'
Bij de gemeente Breda hopen ze op meer bedrijven als Bosch en Perfetti Van Melle. Uiteindelijk moeten de afspraken leiden tot een uitstroom van 1500 tot 2000 bijstandsgerechtigden naar een baan. “Een fikse opgave”, stelde De Bie eerder. “Daarom zijn afspraken, zoals we die gaan maken met VNO/NCW West-Brabant, heel belangrijk.”