De Gasthuispoort zoals het moet worden. Rechts het voormalige Hendrikspand, waar onder meer 7 appartementen moeten komen, links de nieuwe entree van de Catherinatsraat/Veemarktstraat. Beeld Bedaux de Brouwer Architecten
De Gasthuispoort zoals het moet worden. Rechts het voormalige Hendrikspand, waar onder meer 7 appartementen moeten komen, links de nieuwe entree van de Catherinatsraat/Veemarktstraat. Beeld Bedaux de Brouwer Architecten

Pleintje Vlaszak ontwikkelt zich tot 'tweede' Van Coothplein

Economie

BREDA - Tegen het eind van het jaar moet de al eerder aangekondigde vergroening van de Vlaszak vorm krijgen. Het plan is onder meer een breder trottoir aan de zijde van de ijssalon. Daarmee krijgt de straat meer een verblijfsfunctie.

De afgelopen jaren kreeg de bebouwing aan de Vlaszak al een facelift met de oplevering van de Gasthuyspoort. Nu wordt nog hard gebouwd aan het deel op de hoek van de Vlaszak en de Veemarktstraat, Poorthuys geheten.

Daardoor veranderde het karakter van de straten. Aan de Vlaszak zitten nu horecazaken als de Tosticlub, de IJssalon en Bagels & Beans, net om de hoek zit de Pasta Kantine en komt Bar Biarritz. In het Poorthuys komt Bobbi’s Bar. Aan de overkant in de Boschstraat vestigden zich de afgelopen jaren al horecazaken als Kamu en Koffie TenTje.

Daarmee lijkt dit gebied het Van Coothplein achterna te gaan, waar zich de afgelopen jaren steeds meer voornamelijk daghoreca vestigde. “Ik zou het echt super gaaf vinden als volgend jaar blijkt dat we een tweede Van Coothplein hebben gecreëerd, dat de verblijfskwaliteit van een vier naar een tien is gegaan en dat mensen het fijn vinden om er te verblijven.”

Plan is nu de Vlaszak vanaf het Kloosterplein tot aan het Valkenberg opnieuw in te richten, van gevel tot gevel. Waar eerder sprake was van mogelijk eenrichtingsverkeer, is dat nu aan de orde. “Het doorgaande verkeer is er al af, het is niet nodig het verkeersvolume naar beneden te brengen”, aldus Adank.

De verblijfskwaliteit moet omhoog, in combinatie met klimaatadaptatie. “Hoe we dat precies gaan doen, is onderdeel van onderzoek. Dat doen we in overleg met de belanghebbenden, zoals omwonenden. je wilt de bomen in het midden zoveel mogelijk behouden.”

Wethouder Boaz Adank vraagt de gemeenteraad het daarvoor gereserveerde geld beschikbaar te stellen. Eerder reserveerde het college in totaal 2,4 miljoen euro voor fase 1 van het project, waarmee de lijn van de voormalige stadswal duidelijker terugkeert in de stad.

 

Het is de bedoeling dat eind dit jaar met het werk begonnen wordt.