Afbeelding

Onderzoek naar busroutes over Houtmarkt

Politiek

BREDA - Breda gaat haar wensen voor wat betreft het openbaar vervoer vaststellen voor de volgende periode waarin het busvervoer in de stad wordt aanbesteed. Onderdeel van onderzoek is het al dan niet vasthouden aan de busverbindingen via de Houtmarkt.

“Dat is een vraag die we ons nu aan het stellen zijn”, laat wethouder Boaz Adank desgevraagd weten rond de werkzaamheden aan de Oostflank. Met het werk aan de eerste fase, Kloosterplein, Vlaszak en een deel John F. Kennedylaan, moet nog dit jaar begonnen worden. Daarna moeten onder meer Oude Vest, Houtmarkt, Keizerstraat en de Vierwindenstraat nog volgen.

Wanneer die straten uitgevoerd worden, is nog niet bekend. “KPN-gebouw wordt over gesproken, Stadsgalerij, de Houtmarktpassage wordt aangepakt. Bij de Parade (voormalig Breda’s Museum, red.) gebeurt van alles. Als duidelijk is wat er allemaal gebeurt, kun je plannen gaan maken”, stelt Adank.

Ook het doortrekken van de Nieuwe Mark speelt een rol. De busconcessie wordt vergeven in 2022. Dat lijkt nog ver weg, maar is dichterbij dan je zou denken, legt Adank uit. “Alle busroutes zouden dan opnieuw ingericht moeten worden, dat kun je alleen met een nieuwe concessie doen. Vandaar dat we nu die vraag aan net stellen zijn: Willen we dit zo? Willen we de Karnemelkstraat als splitsing houden? En hebben we dat nog nodig in ons openbaar vervoerssysteem?”

De provincie heeft volgens Adank twee jaar nodig om de nieuwe routes aan te besteden. “Vandaar dat we nu de piketpalen moeten slaan, anders krijg je niks meer gewijzigd.”