Afbeelding
Rien Kouters

Duurzame toiletten toegepast in het onderwijs

Algemeen

ETTEN-LEUR - Bij ROC West-Brabant kijkt Rien Kouters, projectmanager, naar alle manieren om de CO2-uitstoot te verminderen en energie te besparen. Dat gaat hand in hand met onderwijstoepassingen, vertelt hij. “De leerlingen moeten kunnen zien dat we met duurzaamheid bezig zijn.”

Maar het is meer dan dat. Bij het Prinsentuin College in Oudenbosch legde Kouters een aantal jaar geleden al een helofytenfilter aan, waarbij het afvalwater uit de toiletten op een natuurlijke manier wordt gefilterd en niet meer het gemeenteriool in stroomt.

Ook de vier jaar geleden opgeleverde Praktijkschool in Breda heeft zo’n filter, gecombineerd met regenwateropvang op het dak, waarmee de toiletten worden doorgespoeld. “Bij de Praktijkschool kunnen leerlingen zien hoe bij een tekort aan regenwater het water wordt aangevuld met water wat al een keer door het helofytenfilter is gestroomd. Ook de werking van de spoelbak is zichtbaar, die hebben we speciaal daarvoor transparant gemaakt.”

Maar ook leerlingen van de laboratoriumschool worden ingezet. “Zij controleren of het water in de vijver, waar het gefilterde afvalwater uiteindelijk terecht komt schoon genoeg blijft.” Op die manier kan Kouters aantonen dat het systeem geschikt is. “De STOWA (Stichting Overkoepelende Waterschappen, red.) heeft interesse getoond in het systeem van de Praktijkschool en overweegt eenzelfde soort zuivering toe te passen in o.a. de Noord-Oost Polder omdat daar de drukriolering in het buitengebied aan vervanging toe is."

Lees ook: ROC West-Brabant bouwt met Vitalis College zo duurzaam mogelijk schoolgebouw
Lees ook: Primeur Kellebeek College: Koeling zonder airco