Koelen met de koelte van het grondwater.
Koelen met de koelte van het grondwater. Rien Kouters

Primeur Kellebeek College Breda: Koeling zonder airco

Algemeen

BREDA - Hoe krijg je een schoolgebouw met platte daken koeler in de zomer, zonder dat je daarvoor energievretende én broeikasgas bevattende airco’s installeert? Die vraag stelde Rien Kouters, projectmanager van ROC West-Brabant zich. De oplossing verzon hij zelf.

Bij het Kellebeek College aan De Beemd in Breda werd het in de zomer warmer dan wenselijk. “In enkele klaslokalen maar ook in het computerlokaal en in een kantoor daar”, vertelt Kouters.

De oplossing vond Kouters in de grond. “We hebben tachtig meter slang in de grond gelegd rond het gebouw. Die slang ligt in het grondwater”, vertelt hij. Het water in die slang, dat door de temperatuur van het grondwater afkoelt tot 11 graden, pompt hij rond in het gebouw door blazers die daardoor koude lucht blazen. “Het water gaat met negentien graden terug naar buiten waarna het weer afkoelt naar de grondwatertemperatuur en zo vice versa. Op die manier kunnen we de temperatuur in de lokalen in de zomer met drie graden laten dalen. Dat is net het verschil tussen 21 en 24 graden en dus tussen aangenaam en te warm.”

De opstelling op het Kellebeek gold als een proefopstelling. “De bedoeling is dat we dit op meerdere locaties gaan toepassen.” Deze manier van koelen kost maar een fractie van de energie die een airco nodig heeft, aldus Kouters. "70 à 80 procent minder energieverbruik dan een airco."

Meer duurzame voorbeelden
- Wateropvang op het dak bij het Kellebeek College in Roosendaal: 200 kubieke meter water kan op dit retentiedak worden opgevangen voordat het naar de gemeentelijke afwatering gaat.
- Een retentievijver bij het Prinsentuin in Breda: 2000 kubieke meter wateropvang.
- Noors gras op het dak bij het Zoomvliet College in Bergen op Zoom, waarmee water wordt opgevangen en extra isolatie is gerealiseerd.
- Wanden van gerecycled en geperst hout in de Praktijkschool

Lees ook: Duurzame toiletten toegepast in het onderwijs
Lees ook: ROC West-Brabant bouwt met Vitalis College zo duurzaam mogelijk schoolgebouw

Het dak van het Kellebeek College. foto Rien Kouters