overval op juwelier Shivani aan de Haagdijk op dinsdag 21 mei 2013. Foto's Perry Roovers/SQ Vision
overval op juwelier Shivani aan de Haagdijk op dinsdag 21 mei 2013. Foto's Perry Roovers/SQ Vision

Lagere celstraffen voor brute overvallers juwelier Haagdijk

Politie

BREDA - De vier jonge mannen uit Amsterdam die in 2014 een overval pleegden op een juwelier aan de Haagdijk in Breda zijn veroordeeld tot celstraffen uiteenlopend van drie tot zeven jaar. Daarnaast moeten zij aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 10.000 euro.

Tijdens de overval bedreigden de mannen de juwelier en zijn gezin met een vuurwapen, sloegen de vitrines kapot en namen bijna alle sieraden weg. Vervolgens sloegen zij op de vlucht, waarna ze al snel achtervolgd werden door de politie.

Op de snelweg bedreigden zij de achtervolgende agenten met een vuurwapen en gooiden ze voorwerpen uit de auto om de politie af te schudden. Echter kon volgens het hof kan niet bewezen worden dat er ook daadwerkelijk geschoten is. Daarom worden de mannen vrijgesproken van poging tot doodslag en zijn de straffen lager dan bij de rechtbank.

Tijdens hun vlucht bedreigden en mishandelden de overvallers daarnaast een toevallige passant, om hem uit zijn auto te krijgen. De auto van de mannen had door de vlucht namelijk ernstige schade opgelopen. Uiteindelijk zijn de vier mannen bij een wegblokkade tot stilstand gedwongen.

Het hof vindt de overval, de bedreiging, het geweld en de carjacking alle vier de mannen aan te rekenen. Er is nauw samengewerkt door de overvallers. Wel krijgt de man die het meeste geweld gebruikte en die dreigde met het vuurwapen de hoogste straf, en de chauffeur van de vluchtauto die niet bij de overval aanwezig was, de laagste straf.