Ook de vrijdag was zonovergoten. Breda Jazz Festival 2016.
Ook de vrijdag was zonovergoten. Breda Jazz Festival 2016. Guido van der Kroef

Hoge waardering bezoekers binnenstad voor horeca en sfeer

Economie

BREDA - De Bredase binnenstad wordt in vergelijking met 2015 iets vaker bezocht door bezoekers uit Tilburg en Dordrecht. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan door Dimensus in opdracht van de gemeente Breda. Ook kwamen er iets meer Belgen.

De verdeling van de bezoekers is als volgt: 10 procent uit de regio, 10 procent uit België en meer dan de helft uit Breda. De rest, zo’n dertig procent, komt uit de rest van het land. Andere landen dan België komen in deze telling, die in het laatste kwartaal van 2017 is gehouden, niet voor.                

Opvallend in het onderzoek is dat Belgen op veel onderdelen Breda positiever beoordelen dan andere bezoekers. Jongeren zijn kritischer over evenementen en het culturele aanbod.

De bezoekers  waarderen de Beste Binnenstad van Nederland met gemiddeld een 7,9. Vooral de sfeer (8,1), het aanbod van horeca (7,8) en winkels (7,6) scoren hoge rapportcijfers. Uit het onderzoek blijkt dat bezoekers zeer tevreden zijn over de bereikbaarheid van de stad, met gemiddeld een 7,8. De laagste score is voor het groen in de binnenstad (6,6).

“Breda scoort daarmee vergelijkbaar en op sommige onderdelen iets beter dan in 2015, toen een vergelijkbaar onderzoek is gehouden”, aldus de gemeente Breda. Met dit onderzoek wil de gemeente meten wat het effect is van investeringen en activiteiten in de binnenstad.

Volgens wethouder Boaz Adank laten de cijfers zien dat Breda als binnenstad nog steeds aan aantrekkingskracht wint, stelt hij in een persverklaring. “Dat is het resultaat van de vele inspanningen die ondernemers, bezoekers, evenementenorganisatoren en andere partijen in de stad leveren om onze binnenstad no´g mooier en beter te maken.” In het bericht spreekt hij de ambitie uit deze positie de komende jaren verder uit te bouwen.

Bijna de helft (46%) van de bezoekers komt minimaal e´e´n keer per week in de Bredase binnenstad, 19% zelfs (bijna) dagelijks. Drie op de tien bezoekers geven bij een bezoek tussen de € 50 en € 150 uit.

Parkeren
De cijfers van de gemeentelijke parkeergarages laten zien dat automobilisten gemiddeld langer verblijven in Breda. De gemiddelde parkeerduur is gestegen van 3 uur en 45 minuten in 2015 naar 4 uur in 2017. Het aantal parkeerders in de parkeergarages laat een stijging van 5% zien; van 1,4 miljoen in 2015 naar 1,5 miljoen in 2017. Het aantal fietsparkeerders kende in 2 jaar tijd zelfs een stijging van 40,4%.